Palatka.bg

Краков – град на многовековна история и пъстра красота, но и на една ръка разстояние от ужаса на Аушвиц

За много малко от нас Полша или Краков са сред най-желаните туристически дестинации, които нямаме търпение да видим. В повечето случаи сме далеч по-заинтригувани от близките ѝ и далеч по-известни туристически съседи- Чехия, Унгария, Австрия. Е, независимо че Полша не е успяла да се пребори за богата туристическа слава, страната крие няколко скрити козове в ръкава си и несъмнено Краков е един от тях.

Има много причини да посетите Краков, а 500-плюс барове и ресторанти около центъра на стария град са само миниатюрна част от причините да посетите един от най-красивите полски градове.

Големият площад на стария град е най-големият средновековен площад в цяла Европа. Тук се намират кметството и огромната готическа базилика “Св.Мария”. Уличните изпълнители добавят доза приятно нежно бръмчене, енергично вълнение и постепенно започваме да разбираме защо Краков е бил избран за Европейска столица на културата.

Krakòw - Wawel

Историята винаги е бил с огромна важност за Полша

Страната се намира в изключително политически сеизмична зона на континента, а трусовете не са подминали нищо един полски град, в това число и Краков, разбира се. Градът е първоначалната столица на Полша, и до днес все още е водещият град в страната в културно отношение. С подобна огромна важност в центъра на Европа градът е бил логично е бил център на множество политическите и военни катаклизми в Европа от векове насам. Великолепната катедрала и замък, носещи името Вавел свидетелстват за бурното минало, сполетяло района. Вавел всъщност е полското име за скалистия хребет с изглед към река Висла, който е от изключителна важност за полския народ. Местността е включена в Стария град в Краков, което ѝ гарантира и вписване в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Winter in Krakow

Вътре в катедралата се намират мраморните гробници на крале, кралици и политически лидери от Средновековието до наши дни. Тук е погребан и почива и полският президент Лех Качински, който почина в самолетна катастрофа в Русия, която и до днес оставя много отворени въпроси, което кара много поляци да смятат, че Русия е имала своята роля в катастрофата на Качински.

Прекрасната червена мраморна гробница на цар Кажимеж IV Ягелончик от XV-ти век привлича огромен интерес, поради предполагаемото според мнозина проклятие, което тегне над неговият гроб. През 1973 г. архиепископът на Краков, и по-късно издигнал се до папа, Йоан Павел II дава разрешение гробницата да бъде отворена за се ремонтира и освежи. От 12-те изследователи, които работили по отварянето на гробницата се твърди, че четирима починали след само няколко дни,а в рамките на кратък период от време почиват всички освен двама, които успяват да оцелеят.

Това поражда убеждението и вярването, че онези, които са обезпокоили гробницата са били прокълнати

Krakow's Rynek Glowny

Един от оцелелите, който самият страда от мистериозно заболяване след работата си по гробницата е микробиолог, който по-късно стигна до извода, че колегите му и той са станали жертва на смъртоносни спори – така наречените “гробни токсини” – които могат да оцелеят в продължение на хиляди години. Смята се, че същите спори са отговорни за смъртта на учените работили по разкриването на гроба на Тутанкамон в Египет.

Извън Стария град се намира недалеч стария еврейски квартал Кажимеж

Именно тук може да бъде видяно изненадващо модерно изглеждаща сграда, която по време на военна окупация на Германия в Полша е била фабриката на Оскар Шиндлер. Точно в нея е съставен известният списък на Шиндлер, който спасява стотици еврейските работници от сигурната им смърт в “лагера на смъртта” Аушвиц.

St. Mary's Basilica

Сградата е претърпяла трансформация през последните години и отскоро е отворена като музей, свързан с окупацията на Краков. Кабинетът на Шиндлер е възстановен в абсолютно същия вид, в който е изглеждал, включително множеството емайлови детайли, каквито фабриката е произвеждала за германската военна машина.

Реконструирана е и стената, която нацистите са построили около еврейското гето преди “ликвидирането” му

Тя е съзнателно проектирана под формата на традиционни еврейски надгробни плочи. Тук може да се прочетата множество писма и споделени спомени, включителни от младия Роман Полански, който живее именно зад стените на еврейскоро гето, заедно със семейството си. Майка му по-късно загива именно в Аушвиц.

Auschwitz

Независимо всичко, което включите в маршрута си има една тема, едно място, което не може да пренебрегнете. Лагерът Аушвиц се намира само на 50 километра западно от Краков. Когато и да отидете, вероятно Аушвиц ще е пълен с посетители, които минават под знака “Arbeit Macht Frei”.

Auschwitz I

Ще видите всичко, което е било част от живота на лагера – червените тухлени сгради, заобиколени от бодлива тел, мършавите и мръсни легла, в които милиони са умирали – убити от нацистките войници, от болести, от недохранване или от умора. Тук всичко изглежда мрачно, сиво и празно, дори под яркото слънце полската пролетна сутрин в Аушвиц е вечна есен.

Есен на човешкото падение

Нищо, което можем да кажем за Аушвиц не би било достатъчно. Трябва да отидете там, да се изправите срещу целия ужас и да се помъчите да схванете най-черните дълбини на човека и да се чувствате благодарни, че все пак можете да си тръгнете.

Auschwitz-Birkenau