Palatka.bg
Изабела

Островът Изабела – символът на великолепието на архипелага Галапагос

Красотата, която има силата да очарова, е пристрастяваща. А когато я откриете в природата – пълнокръвна, непресторена и неподправена от човешката суета, замръзвате на място и не можете да откъснете очите си от нея. За мен общуването с природата е онази телепатична артерия, която ме захранва с живия живот. Когато съм сред растенията и животните, се завръщам към изначалната хармония на живота, изгубена в бързането на скитанията. Какво представлява Изабела, един от островите Галапагос, в този ред на мисли ли? – В пазвата й можете да чуете как тупти сърцето на природата.

Изабела е красивото морско конче,

Изабела е красивото морско конче, носещо усещането за изначална свобода и щастие

Изабела е най-големият остров в архипелага Галапагос в Тихия океан, заемащ територия, която е по-голяма в сравнение с всички останали острови – 4 640 km². Островът се е образувал преди около 1 милион години от сливането на 6 вулкана и е придобил формата на морско конче. Това прави Изабела едно от най-вулканично активните места на земята. Изабела, както и останалите острови на Галапагос, териториално принадлежат на Еквадор. Островите се намират на Екватора.

Въпреки че е най-големият остров по площ, Изабела е дом на само 2 200 жители. Но това го прави съвършения рай на Галапагос, където дивата природа доминира в пейзажа.

Поради местоположението си, Изабела невинаги е посещаван от круизните кораби на Галапагос, нито е включен в туристическите маршрути. Ето защо, ако имате шанса да се доберете до приказното морско конче в Тихия океан – Изабела, това вероятно ще бъде най-прекрасният ви спомен от място, което сякаш принадлежи на някакъв друг – щастлив и неземен свят.

Основният град на Изабела, Пуерто Вилямил е малко пристанище с пясъчни улички,

Основният град на Изабела, Пуерто Вилямил е малко пристанище с пясъчни улички, няколко ресторанта и хотели. Той е значително по-малко туристически от Пуерто Айора на остров Санта Круз и по този начин запазва спокойна атмосфера.

Няма нищо по-приятно от изследването на острова през деня и по залез на плажа с коктейл в ръка, в който се гмурка слънцето и ви хвърля ослепителните си усмивки от питието. Островът е недокоснат от цивилизацията, но пък предлага хамаци и палми и всичко, от което се нуждаете, за да се отпуснете и да се насладите на красивата природна прегръдка. Изабела притежава множество магични плажове. Най-големият се простира на повече от 3 километра.

Приказката за Изабела започва така:

Приказката за Изабела започва така:

Когато на тъмносиньото небе се появят първите ивици на светлината, плажът оживява и приласкава посетителите на Галапагос да седнат на студения пясък, да отворят широко очите си и да слушат звуците на тази магична природа, в която от пръв поглед се влюбваш и потъваш в „очите” й. Най-изпипаното и гениално „светлинно и животинско шоу” започва с първите слънчеви пулсации на хоризонта.

Сънливи морски лъвове вдигат главите си и мързеливо се преобръщат на другата страна. Пеликани рисуват различни фигури във въздуха. Морските костенурки срамежливо надигат главите си над водата и се оглеждат наоколо. Величествените морски игуани седят на брега, после отиват в океана и се състезават с  пингвините във водата. Те, разбира се, нямат шанс да победят, тъй като животните в черни „плувни костюми” са големи и бързи водолази.

И седите тук сред тези същества и се чувствате сякаш сте на друга планета, която все още не е известна на Земляните. Тук няма туристи на тълпи. Това, което възпира туристите е трудното достигане на острова.

На Изабела можете просто да седите дълги часове

На Изабела можете просто да седите дълги часове и да се възхищавате на красотата на природата

Ще забележите истинска разлика, когато пристигнете на остров Изабела. Въпреки че е най-големият остров на архипелага Галапагос, той е много по-спокоен и по-малко докоснат от цивилизацията в сравнение с другите острови. Има само няколко магазина и ресторанти и много малко асфалтирани пътища.

океански игуани

Връхлитат ви тропически оцветени и диви чувства щом зърнете Изабела. С дългата си плажна ивица и хоризонти, от които усещате сърцето си в ушите, в гърдите, в петите, изобщо навсякъде го усещате и се чувствате пулсиращи и живи, Изабела като истинска фея сгромолясва скрупулите ви и ви прави свободни.

Въпреки това, отидете и във вътрешността й и ще намерите колекция от пет вулкана, които са нейните изненади от завладяващи преходи и фантастични гледки.

Дългият плаж е красив и недокоснат, а по пътя има много големи скрити заливи. Перфектен за разходка, плуване или дори разходка с велосипед по крайбрежието. Има и чудесно място за гмуркане в La Concha de Perla. Имате и възможност да видите гигантските костенурки и езерото с розови птици фламинго.

Въпреки че има много прекрасни неща, които трябва да направите на Изабела, определено си заслужава да отидете на организирана екскурзия до вулканите. Това е като стъпване на друга планета, напълно различна от тропическата атмосфера на плажния град. Пейзажът се различава драматично.

Въпреки това, отидете и във вътрешността й

На Изабела можете да си наемете велосипед и да кръстосвате из своето „синьо лято”, да предприемете поход до вулканите, да се гмуркате, да посетите центъра за развъждане на гигантски костенурки, както и резервата за розово фламинго или просто да си наемете лодка за разходка по вода.

Веднъж видяна, феята под формата на морско конче Изабела, остава завинаги в океана на душата.

Веднъж видяна, феята под формата на морско конче Изабела, остава завинаги в океана на душата.