Palatka.bg
Екскурзия до норвежките руини

Гренландия – ледени полета, топли хора и природа, в която е невъзможно да не се влюбиш

Минаваме над Исландия. И достигаме до нова северна страна. Дълго пренебрегваната от пътуващите – Гренландия. Тя най-накрая печели мястото си на международната сцена. С огромни площи от диви открити пространства, огромни ледени полета и малки, приятелски градове с много култура. Макар в превод името на Гренландия да означава „Зелена земя”, то е много далече от реалността.

Гренландия е обявена за една от най-популярните дестинации за 2016 година Гренландия е обявена за една от най-популярните дестинации за 2016 година. Мислите, че освен лед и сняг тук няма да видите или почувствате нищо друго? Пак помислете, след като прочетете. Вижте какви чудни локации предлага най-големият остров в света, който е и един от най-рядко населените – с население от 55 847 души.

 Как ви звучи плаване сред айсбергите?

Как ви звучи плаване сред айсбергите?

Това може да изглежда малко опасно в началото, но е едно от най-популярните неща, които трябва да се направят в Гренландия. Лодката се придвижва през тесните проходи между айсбергите и ви води близо до една от най-страхотните форми на изкуството на природата.

Екскурзиите с лодка са възможни по всяко време на годината, но лятото предлага плаване по най-много открита вода. В летните води може да забележите кит или два! Разходките с лодка са просто начин на живот за гренландците.

Разходка с кучешки впряг Разходка с кучешки впряг

Докато лодките са популярни транспортни средства, то снегомобилите до голяма степен са изместили шейните, теглени от кучета. Но все пак можете да се насладите на този традиционен начин на транспорт. Качвайки се на кучешкия впряг, студените температури стават по-поносими, когато пиете топла чаша чай, докато обличате специалното кожено облекло и се обвивате в специалното одеяло.

И щом потеглите, ще бъдете потопени в гренландската култура, свързана с кучешката шейна. Тя е неразделна част от митовете и легендите в продължение на 5000 години. Много истории са преплетени с кучешката шейна – и може да чуете някои от тези магически приказки по пътя.

Експедиция до изоставено селищеЕкспедиция до изоставено селище

Гренландия има редица обекти, които са изоставени или застроени с други. Много съвременни общности са поседнали върху руини или са много близо до бивши селища.

Добър пример е Kangeq – изоставено рибарско селце близо до столицата на Гренландия. Разположено е на малък остров, който е и мястото на първото датско селище в Гренландия, между 1721 и 1728 г.

До 70-те години на миналия век това селище е било функциониращо.

Добър пример е Kangeq - изоставено рибарско селце близо до столицата на Гренландия.

Екскурзия до норвежките руини

Туризмът е популярно забавление в цяла Гренландия. С разнообразие от различни пейзажи, норвежките руини привличат пътешественици, които търсят приключения сред старините. Някои от по-популярните пешеходни преходи ще ви отведат до различни места, които представляват стари норвежки селища, сега потънали в руини.

Скандинавците се заселват в Южна Гренландия, но въпреки това изчезват до 1700 г. Най-добре запазените руини са в Хвалси (известно място още и с името Острова на китовете), който е бил част от Източното селище, близо до съвременния град Какорток.

Руините на хвалсийската християнска църква се смятат за най-запазеният пример за норвежка архитектура в Гренландия.

Екскурзия до норвежките руини

Посетете град Нуук

Нуук е столицата на Гренландия и най-северната столица на света. Само с няколко километра побеждава Рейкявик. Нуук е и една от най-малките столици по население, с около 16 500 жители. Градът има дълга история, датираща от около 2200 г. пр. Хр.

Той е обитаван от различни инуитски народи, включително културата на Дорсет и Тул, както и от норвежците и датчаните. Това са били датчаните, които са основали съвременния град.

Нуук е разположен на фиорд, с планина на фона, което прави града живописен по всяко време на годината. Нуук е културният център на Гренландия, с музеи и обществени  сгради за концерти, конференции и изложби.

Това е и центърът за професионални спортове. Националният музей на Гренландия се намира в града.

Посетете град Нуук

Отидете на сафари

Може би си мислите, че сафаритата се случват само в Африка, но наблюдението на дивата природа е една от най-популярните дейности в Гренландия. Въпреки че страната няма изобилие от биологично разнообразие, каквото съществува в Африка или Южна Америка, тук все пак има много възможности да станем близки с някои уникални  творби на Майката Природа. Гледането на китовете е една популярна експедиция в дивата природа.

Отидете на сафари

На стръмните планински възвишения и по чистите крайбрежни скали ще откриете колонии от морски птици. Снежните сови и арктическите лисици ловят зайци и яребици.

Сладки полярни мечета и арктически вълци се разхождат в сюреалистичната пустиня. Морски животни са се излегнали или просто си правят разни техни си неща по плажовете.

Най-доброто време за посещение е през лятото, когато гнездят морските птици и многобройните китове плуват край бреговете на Гренландия.

Снежните сови

Отидете на каяк

Хората от Туле са пристигнали в Гренландия преди хиляди години и са донесли с тях 2 вида транспорт: кучешката шейна и каяка. Оттогава насам каякът е важна част от културата на инуитите, а много гренландци все още използват каяци, за да се разхождат.

Наемете каяк и се отправете към един от многото фиорди и заливи. Покажете своето дръзновение, като се прокрадвате през айсберги или плувате с китовете, докато те се гмуркат в летните води. Направете обиколка с каяк до труднодостъпни места, като стръмните скали, използвани от морските птици за гнездене.

кухнята
Традиционната кухня е задължителен елемент от пътуването до Гренландия

Suaasat е традиционна супа, която се счита за национално ястие на Гренландия. Месо и морски дарове са основата за повечето гренландски ястия, като най-популярната храна е месото от елени.

Компоти от боровинки се предлагат навсякъде. След вечеря можете да се насладите на чаша гренландско кафе.

Бирата е друга популярна напитка. Уникална е ледената бира, която се прави с 2000-годишна арктическа ледена вода.

Фестивалите на Гренландия са завладяващи

Фестивалите на Гренландия са завладяващи

Макар че по-голямата част от населението на Гренландия е християнско, гренландската култура е силно повлияна от традиционните вярвания на инуитите, които са широко разпространени и до днес. В много отдалечени общности гренландците все още практикуват своите традиции и религия.

Мнозина в Южна Гренландия празнуват националните християнски празници, като използват традиционните костюми на инуитите, музиката и танците. През лятото Гренландия празнува своя национален празник, който е и най-дългият ден от годината.

след дългата полярна нощ

Тържествата са както израз на националната идентичност, така и посрещане на краткото лято в страната. Много хора носят традиционни костюми и изпълняват много песни и танци.

През зимата Гренландците празнуват връщането на слънцето след дългата полярна нощ, обикновено в средата на януари. През декември празнуват Коледа, въпреки че християнските традиции са смесени с инуитската култура и идентичност.

Мнозина в Южна Гренландия празнуват националните християнски празници