Palatka.bg

Шпреевалд – нежната и идилична “немска” версия на Венеция

На около 100 километра югоизточно от Берлин във федералната провинция на Германия Брандербург се намира красивият биосферен резерват Шпреевалд

Тази ниско разположена област, в която река Шпрее се разделя на стотици малки поточе и канали през ливади и неурбанизирани гори, е една от най-красивите и най-зелените ваканционни дестинации в Германия.

Spreewald - Lehde

Подобно на по-голямата част от Бранденбург, този район се е оформил по време на последната ледникова епоха от отстъпващите ледници. Когато ледниците започнали да се топят и изчезват, те оставили след себе си деликатна мрежа от потоци, разпръснати около сякаш безкрайните на брой пясъчни островчета, които са се издигали и изграждали през последните няколко стотин хиляди години. С течение на времето, климатичните изменения и влияния са се образували и множество блата, които са прегърнати от гъсти гори от борове, брези, върби, дъбове и елши.

Шпреевалд е играл важна роля в местната култура от хиляди години насам

Между II и V век тук живеят различни германски племена, които редуват периоди на мирни отношения помежду си с ожесточени войни за територия, ресурси и влияние. През VI век, по време на годините на голяма миграция от изток на запад, в район на Шпреевалд пристигат първите славянски заселници, които влизат в контакт с вече живеещите по тези места германски племена. В следващите години на тяхното пристигане природният ландшафт в Шпреевалд коренно се променя и се превръща в приказен пейзаж, който обаче е вече култивиран и подчинен на човешкото желание да използва за прехрана възможно най-голяма площ от заобикалящата го земя. В този период голяма част от огромните гори в Шпреевалд отстъпили място на земеделските площи, като мозайка от полета, ливади, пасища и ферми се откроили като съществена част от пейзажа.

Spreewald

Днес малките отделени един от друг острови, които се се образували след хилядолетия натрупване на мека кал, която с времето се превръща в стабилна почва, са дом на много земеделци, които са построили своите жилищни сгради именно върху тези малки острови. Всяка къща и всяко стопанство имат свое собствено малко пристанище и лодка, с която се събират реколтата от полетата и се връща в къщата.

Освен работещите родители, децата също използват лодките, с които отиват на училище

Spreewald

Шпреевалд би могло да бъде едно наистина страхотно пътуване от столицата на Германия – Берлин. Областта е леснодостижима от големи мегаполис и предлага на гостите изключително спокойствие, уют и усещане за хармония. Може да достигнете до областта с влак, който заминава в двете посоки на всеки половин час, а пътуването отнема около един час. Посетителите идват в този биосферен резерват на ЮНЕСКО с различна мотивация, но най-често срещаните са екскурзия, риболов и катерене, кану-каяк, чрез който туристите обикалят из обширна мрежа от водни “пътища”, наречена “Fließe”. Гмуркането и разходките с лодки са едни от най-популярните занимания в Шпреевалд , но има и много други, създадени от човека, забележителности, като църкви, замъци и музеи, които също могат да бъдат една добра причина да посетим това неизвестно съкровище на Германия – Шпреевалд.

Шпреевалд е биосферен резерват на ЮНЕСКО в продължение на повече от 20 години, заради впечатляващото си богато разнообразие на растения и животни

Покривайки площ от 475 кв. км с 300-километрова мрежа от плавателни водни пътища, Шпреевалд е чудесно място, в което да изгубите не само себе си, но и представата за време, стрес и напрежение. Най-добрият начин за любителите на природата да се докоснат до региона е чрез многобройните канали. Възможностите за наема на лодки и канута под наем са огромни, а цената се върти около 20 евро на ден.