Palatka.bg

Пътят до небето: най-високият асансьор, който издига пътниците на 326 метра над земята

Търсите ли приключения и жадувате ли за нова порция адреналин? Ще останете във възторг от пътуването си с височинен лифт, който „излита“ високо над скалите в китайския природен резерват Чжанцзяцзе. Невъобразимата височина и красотата, която се разкрива пред погледа, ще остави дълбок отпечатък в съзнанието ви. Незабравими картини се виждат от стъклената кабинка на най-високия лифт на планетата.

Лифтът Байлонг се намира в едно от най-живописните късчета в Китай – в националния горски парк Чжанцзяцзе. Необикновеният асансьор често е наричан „лифтът на стоте дракона“ и е част от рекордите на Гинес като най-високия лифт на открито в света.

Изграждането на грандиозния лифт приключило през 2002 година. Той се състои от три двуетажни асансьора, които отвеждат дръзналите смелчаци нагоре по отвесна пясъчна скала до платформа за наблюдение на височина от 326 метра. От тази гледна точка можете да се насладите на чудни висини от живописен планински район. Именно това място се превърнало в източник на вдъхновение за създателите на филма „Аватар“, като кинематографите копирали мистериозните планини на Пандора от китайските пейзажи.

За да се изправите очи в очи със страховете си, трябва да издържите издигане до шеметни висоти само за две минути!

Всеки лифт може да поеме до 50 пътника. Ежедневно високо в небето „излитат“ около 20 хиляди посетители.

Много критици на лифта Байлонг смятат, че конструкцията е напълно неуместна, тъй като нарушава естествената красота на резервата. Според други мнения лифтът успява да облекчи наплива на туристи, разхождащи се из вече и без това претъпканите планински пътеки.

Известният асансьор на открито позволява на посетителите да се запознаят с красотата на парка, до който преди се е стигало единствено по опасен каменист път. Понякога пристигането в живописния природен парк отнемало повече от три часа път с кола и преход, включващ нощуване под открито небе. Днес всички неудобства са отстранени, което довело до огромното текучество от туристи.

Опасен ли е лифтът Байлонг?

Най-високият лифт в света бил временно затворен през 2003 година поради опасения за неговата безопасност. Механизмите за повдигани били усъвършенствани със специална аварийна сигнализация, така че пътниците да могат бързо да се евакуират при земетресение. А в този регион на Китай такива природни явления се срещат доста често.

Все още ли имате смелост да посетите световно известния лифт? Бъдете готови да се редите на опашка с часове, но за награда ще получите спираща дъха гледка, която няма да забравите до края на живота си.

Ако се вълнувате и от други съоръжения, които ще ви изпратят високо над прекрасни природни гледки, то непременно се запознайте и с Хайку – стълбата, от която ще ви се подкосят краката.