Palatka.bg

Мюнхен – градът на бирата, вкусната храна, традциите и щастието в малките неща

Мюнхен, дом на световно известния фестивал за бира “Октоберфест” (който въпреки името се провежда през септември) е третият по големина град в Германия и столицата на Бавария – най-голямата провинция в Германия.

Munich - Marienplatz

Най-отличителната сграда в Мюнхен e Kметствоto (Neues Rathaus). То е построено през 1874 и се извисява с неоготическия си блясък над площад Мариенплац. Можете да видите 85-метрова кула на кметството от почти навсякъде в града. От центъра на Мюнхен до известните английски градини ви делят само 20-минутки в спокойно разходка. Паркът е идеално място, на което да си починете след дълъг ден разглеждане на забележителности и посещения на галериите и музеите в града.

Munich Old - Neue Rathaus

Не пропускайте градините, замъците и галериите

Мюнхенската ботаническа градина (Botanischer Garten Munchen-Nymphenburg) и растенията в нея са дробовете на Мюнхен. Градината е перфектна за разходки в слънчев ден. Градините обхващат повече от 50 дка и са дом на 16 000 растения, много от които са във впечатляващи многоетажни оранжерии.

Дори, ако нямате особени интереси в областта на ботаниката, 2000-те различни вида орхидеи наистина са специални и вълнуващи. Допълнително вашия интерес ще предизвикат и различни тропически растения, които процъфтяват във внимателно контролирана среда.

Добра идея е да комбинирате посещението си в ботаническата градина с екскурзия до двореца Нимфенбург. Замъкът е построен по заповед на курфюрст Фердинанд Мария, по повод рождението на престолонаследника Макс Емануел през 1664 г. Автор на проекта и архитект е италианецът Агостино Барели . Той е един от най-известните и успешни ученици на Джовани Бернини.

Едно от най-свежите и готини места в Мюнхен, което не бива да пропускате в никакъв случай е галерията Барбара Грос. Първоначално пекарна, това изложбено пространство се превърща първо в студио за графичен дизайн,а сега е художествена галерия за съвременно изкуство.

Пийте бира!

Това е Германия, а Мюнхен е дом на Октоберфест. Разбира се, че трябва да пиете бира! При топло време бирариите са препълнени от хора, но винаги някакси човек успява да си намери маса и нужното пространство. Множеството кръчми в града носят свой собствен печат и ви съветваме да обиколите, колкото се може повече. Със сигурност ще откриете по нещо интересно втв всяка една от тях и ще останете особено доволни от бирената си обиколка. Имайте предвид, че цените в абсолютния туристически център са…абсолютно туристически. Ако се разходите малко ще откриете не по-колоритни традиционни ресторантчета, които ще ви предоставят същото великолепно обслужаване и изживяване, без да ви се налага да плащате цяло състояние за него.

Опитайте местната кухня, която същевременно е и много месна

Германската кухня е силно свързана с месото, като то доминира в почти ястие и е част от всяко хранене. Задължитено трябва да опитате различни видове вурстове, които сякаш са безкрайни в баварската традиция. Едно от най-известните ястия, с които бихте могли да закусите е наденицата Weißwurst. Вайсвурстът е бяла наденица с подправки, приготвена с минимум 51% съдържание на телешко месо. Най-често се консумира със сладка горчица и прясно изпечени топли и уханни бретцели. В баварската кухня има още много и богати на вкусове видове супи, основния ястия, десерти и много вариации на хляба. Е, ако сте вегетарианец опрелено ще трябва да наблегнете повече на десертите, тъй като единствено при тях може да бъде сигурни, че няма да попаднете на присъстващото навсякъде месо.

Театърът е винаги добра идея, дори да не разбирате езика

Мюнхен има множество театри от световна класа. Тъй като изпълненията се субсидират и бюджетът на провинцията Бавария, билетите са на достъпни цени. Театърът на Държавната опера е внушителна неокласическа сграда с чудесен и прекрасен интериор. Програмата е страхотна комбинация от популярни произведения като Мадам Бътърфлай, но се допълва от много нови артисти, опери, постановки и филмове премиери