Palatka.bg

Как Сингапур се превърна в най-зеления мегаполис на планетата

Мегаполисите са удивителни градове, които смайват с огромната си площ, бетонни здания и невъобразим трафик. В почти всички мегаполиси чистият въздух е мираж, а зеленината отдавна е отстъпила на сивите краски на бурно развиващата се архитектура. Не така стоят нещата в Сингапур – един от най-противоречивите градове на света. Тук невероятни футуристични здания от стъкло, метал и бетон се сливат по органичен начин с паркове и градини. А някои сгради наподобяват многоетажни оранжерии, които буквало съществуват напук на природните закони.

Зелените площи не са просто идея за по-ярък и привлекателен живот в мегаполиса. В Сингапур екологията се е превърнала в неотменна част от държавната политика, която се усеща навсякъде, където отидете.

Сингапур е способен да удиви предпочитанията на туристите от цял свят. Този фантастичен град на бъдещето съхранява древните традиции, докато се наслаждавате на буйна тропическа природа. Попадайки в Сингапур, непременно ще забележите колко хармонично и естествено е всичко наоколо.

Градът е потънал в зеленина и благоуханни цветя

По улиците свободно се движат животни, а в центъра пеят горски птици. Чудесата започват още, щом кацнете на летището Чанги. Там ще ви посрещне огромен водопад, заобиколен от клоните на растения в цветни градини.

Озеленяването на Сингапур започнало още през 1967 година. То се превърнало в държавна политика, която търсела баланс между урбанизацията и съхранението на природата. В града започнали да се появяват все повече паркове и градини. Днес те заемат повече от половината от територията на мегаполиса.

В Сингапур действа закон, който задължава всеки строител да засади толкова дървета, колкото ще бъдат унищожени по време на строителството. Разбира се, растенията трябва да се посадят на самите постройки, при това не само на покривите. Някои сгради разполагат с повече растения, отколкото е имало преди започването на строителния процес. Хотелът Park Royal on Pickering разполага с огромна градина-тераса с площ от 15 хиляди квадратни метра. На територията на хотела има езера с островчета, извори и дори водопади.

По всички личи, че озеленяването на Сингапур няма да спре – през 2021 година започнало осъществяването на грандиозен проект „Зелен план 2030“. Той предвижда засаждането на още поне 1 милион дървета и увеличаване с 50% на общата площ на парковете.

След приключването на новия озеленителен етап, на не повече от 10 минути пеша от всяка жилищна сграда или хотел в Сингапур ще има достъп до градски парк. Градските власти са поставили пред себе си и още една цел – до 2026 година количеството на отпадъците на глава на населението да се сведе с поне 20%.

А до 2023 година велоалеите трябва да увеличат дължината си до 1320 км или три пъти повече от сегашната велоинфраструктура. Градът ще стане не само най-чистият в Югоизточна Азия, но ще се превърне в регионален център на екологични видове бизнес.