Palatka.bg

Дербент – най-старият град в Русия, чаровно сгушен в подножието на Кавказ

Руската федерация е огромна страна. Осъзнаваме, че с това изречение не ви казваме нищо и сте наясно с този очевиден факт. Всъщност, понякога имаме склонност да забравяме колко колосална в териториално отношение Русия. Все пак говорим за страна, чиято територия е по-голяма от планета, макар и тя да е джудже – Плутон. Именно в тази връзка е повече от впечатляващ градът, за който ще ви разкажем. Дербент е град, който може би не сте чували, но всъщност той има много какво да ви разкрие. Той носи две “най-” определения у себе си – Дербент е най-южният град в Руската федерация, но и според много изследователи и историци и най-старият град в историята на Русия. Когато говорим за страна с многовековна история, традиции и територия от над 17 милиона квадратни километра, то честта един град да бъде смятан за най-старият е меко казано изключителна.

Дербент се намира в тясната ивица земя между Каспийско море и Кавказките планини в област, която винаги се е лакътушела между привличането си от Европа и изкушенията, нравите и традициите на Изтока. С история, която може да бъде проследена до преди пет хиляди години, Дербент има претенциите да бъде най-старият град в Русия. Той е и най-южният град в страната и вторият най-важен град в Република Дагестан след столицата Махачкала.

Дербент се ражда като малко селище през Бронзовата епоха и не спира да се разраства, докато не се превръща в един от най-големите средновековни градове в Източна Европа

Градът има уникална градска структура и устройство. Намира се в тесен крайбрежен район с широчина по-малко от 3 километра, чиито защитни стени и ограждения се простират на 40 километра в Кавказките планини.

Позицията на Дербент между Каспийско море и Кавказ е от стратегическа важност за целия регион на Кавказ. Той е една от двата ключови точки, откъдето може да се пресече планината. Другата е Дарялското дефиле. Тази изключително ценна и стратегическа позиция е позволявала на владетелите на Дербент да контролират сухопътния трафик между Евразийската степ и Близкия изток и да налагат мита, такси и данъци на преминаващи търговци. Тази политика и действия на местните власти всъщност дават и днешното име на града, което идва от персийската дума Darband, което означава “врата с решетки”.

Заради своето стратегическо местоположение Дербент винаги е бил обект на засилен интерес от страна на редица империи в историята си

Градът е бил владян от персите, арабите, арменците, монголците, азерите, отново иранците, отоманските власти и най-накрая в руските ръце, в които е до днес.

През 654 г. сл.н.е., Дербент попадна в ръцете на арабите. Те наричат града Баб ал-Абваб, което се превежда лато “Портата на портите”, което за пореден път демонстрира стратегическото му значение. Арабите превърнали града във важен административен център и въвели исляма в района. Религията, която и до днес е водещото вероизповедание в областта. Най-старата джамия на Дербент – джамията “Джума” датира именно от този период, в който арабите се стараят възможно най-бързо да посеят семената на исляма в района. През девети век Дербент е бил най-големият град в Кавказ с население от над 50 000 души, което е впечатляващ брой за този период от историята.

След като арабите напускат региона, той попадна под  влиянието на арменците, които установили свое царство със столица Дербент, което съществува до монголската инвазия в началото на 13 век, която помита всичко по пътя си. През следващите няколко столетия властта над града се променя многократно, преминавайки през ръцете на азери, иранци и османци. През 19 век, след края на Руско-Персийската война, град Дербент заедно с големи части от Дагестан са предадени на Руската империя, която успява да запази властта си над района и до наши дни, независимо високите нива на сепaратизъм и желание за независимост и отцепване от Руската федерация.