Palatka.bg

Синтра – португалският град на любовта, виното и величието

Португалия. Домът на виното „Порто“ и едни от най-прелестните плажове. Ако решите да посетите тази спираща дъха страна не забравяйте да включите в плановете  си град Синтра. Той е едно от най-пленителни и цветни места в Португалия и със сигурност ще докосне сърцата ви.

Синтра се намира само на 30 км от столицата Лисабон и е известен като града на любовта в страната. Наричат го така, не защото в него има мост, на който двойките заключват катинари с инициалите си, а поради причината, че там се намира „Стената на любовта“. Върху нея влюбените изписват имената си. Преданията гласят, че двойките, които направят това ще имат здрава и щастлива връзка. Не е изненада, че върху нея са нарисувани стотици сърца и са изписани имената на хиляди влюбени.

Sintra

Стената обаче далеч не е най-интересната част от Синтра. Той е град с невероятна природа и вековна история. Там се намират дворците “Монсерат“, „Сетеайш“, „Кинта да Регалейра“, “Синтра” (познат още като Градския дворец). За перлата на града се смята замъкът „Пена“. Комплексът включва огромна градина и дворец обединяващ Ренесанса и Романтизма в едно.

https://www.flickr.com/photos/lizannefigueras/15512590241/

Замъкът е създаден за крал Фердинанд II. Местните разказват, че материалът за построяването му е бил пренесен изцяло от животни, за да не изкачват хората високия хълм, на който се намира. Мястото също не е избрано случайно. От най-високите точки на замъка се разкрива гледка към Лисабон и цяла Синтра. От по-голяма важност обаче е паркът, който обгражда двореца от всички страни. Всъщност Фердинанд II е наредил да бъде построен палат точно там, заради огромните гористи площи, в които може да ловува. Това е била и причината, поради която кралят е отивал в „Пена“. Любовта му към лова си личи и при обиколката на замъка. В много от стаите ще забележите глави на елени и на други диви животни, поставени като трофеи на стените.

Portugal - Sintra

Изключително впечатляваща е и самата архитектура на двореца. Първото, което туристите забелязват е цвета

За разлика от повечето замъци, „Пена“ е пъстър. Нюансите на жълто, съчетани с червено и оранжево, бързо грабват човешкото око. Някои стени и колони са украсени с традиционните португалски плочки азулежу. Също така, част от арките и фигурите в двореца са изработени от истински корали. Прецизно създадена е и каменната украса около прозорците.

Sintra

Обиколката из двореца ще ви отведе в далечната 1839 година, когато Фердинанд II е живял в замъка. Някои от местата, които ще видите са кухнята и част от царските съдове, тронната зала, стаите за гости и кралската спалня. Забележителни са изрисуваните прозорци, които представят някои от владетелите на Португалия, както и християнски символи. Преди крал Фердинанд II да купи земите, върху които е изграден двореца, там се е съществувала църква. След чудовищното земетресение в Португалия през 1755 година, християнският храм е разрушен. Днес обаче параклиса е възстановен и е сред най-красивите в света. Когато обиколката ви приключи, ще видите стълбите към най-високата точка на двореца. Именно от там се разкрива зашеметяващата панорамна гледка, която ви позволява да видите Португалия в пълния ѝ (ударено и) блясък.

Sintra

Не по-малко впечатляващ е и паркът „Пена“. Със своите внушителни 200 хектара е толкова интересен за посетителите, колкото и двореца. На територията на парка се намират изключително редки растителни видове. Когато са го проектирали, крал Фердинанд II е искал да е в стила на Романтизма, със завити пътеки и каменни пейки по различните маршрути. Държал е и да има растителност от различните точки на света. Така е създаден невероятният спиращ дъха парк с хиляди дървесни видове.

Palácio da Pena, Sintra

Синтра е място, което ще остане завинаги в сърцата ви. Не защото е португалският град на любовта, а защото ще ви плени със своята природа и любопитна история

Автор : Мария Стоянова