Palatka.bg

Маракеш – екзотика с аромат на подправки и вълшебни арабски нощи

Маракеш безспорно е едно от най-екзотичните места, които можете да посетите.

Разположен в центъра на Мароко, Северна Африка, градчето пленява със силни аромати и екзотични пазари. Маракеш се оглежда във величествените планини Атлас и се смята за последния голям град югозападно от планината преди пустинята Сахара, простираща се отвъд южните й склонове. Най-доброто време да посетите този магичен град е през март, когато в Маракеш температурите са около 23 градуса.

Името Маракеш произлиза от берберски – „mur(n)akush”, което означава „тръгвам и спирам”.

Традиционна реплика, казвана преди много години на пътуващите с камили. Маракеш е третият най-голям град в Мароко след Казабланка и Рабат. По официални данни населението в Маракеш наброява 1 милион жители, но реално градът е поне двойно по-голям. Основната част от населението са бербери, но има също така и немалък брой заселници европейци, главно французи.

Маракеш е основна туристическа дестинация и за съжаление също и място, в което много мароканци опитват да забогатеят бързо, мамейки туристите. Този манталитет е широко разпространен и дори самите мароканци често стават обект на измами. Затова наричат града също „Marrakech, Arnakech”, което в превод означава „Маракеш, Мафия”.

Градът е разделен на две отчетливи части – Медина, историческият център и нова европейска част, наречена Gueliz или Новият град. Медина е изпъстрена с преплитащи се тесни коридори и местни магазинчета.

Животът в този град се върти около средновековното минаре на джамията “Кутубиа”, издигаща се над останалите сгради, за да приветства новодошлите. Голяма атракция е основното открито пространство “Джемаа Ел Фна”. Може да се каже, че това е пулсиращото сърце на града, което не спира своя живот денем и нощем. Един необикновен панаир от танцьори, акробати, змиеукротители и музиканти, който вечер се трансформира в открит ресторант със стотици сергии, предлагащи да опитате от местната храна.

Друга много важна атракция в Маракеш е района Суок, събиращ в себе си многобройни малки магазинчета и сергии, отрупани със снопове прясна мента и пирамиди от подправки. А продаващите крещят “Хей, приятел, ще ти дам това на специална цена.” Независимо дали ще си купите нещо или не, преживяването в Маракеш е обвито в загадки, звуци и ухания, които завинаги ще останат в сърцето ви.

Снимки: pixabay.com