Palatka.bg
Куско

През страстната седмица в град Куско, Перу, се срещат: традиции, шествия и Бога на Земетресенията

Седмицата преди Великден – Страстната седмица, както и самото Възкресение Христово е един от най-почитаните празници в християнския свят. Перу, където преобладаващото население е испаноговорящо, също не прави изключение и празнува Semana Santa – шествие-фестивал, който пресъздава Христовите мъки и сцени с Дева Мария.

Ако ви е интересно да присъствате на подобна процесия, а все още не сте решили къде да празнувате Великден, може да се насочите към Куско – древната столица на империята на инките. В тази област на Перу честванията на Semana Santa са изпъстрени с еклектика от християнски традиции и местни вярвания и обичаи. Празнуването тук е наистина много впечатляващо и самобитно.

Инки
Инки

Почти всеки град в Перу ще бъде домакин на някакъв вид парад по време на Semana Santa, но в Куско традиционно е най-красив и представя уникалността на нацията.

Историята на честванията на Semana Santa в Куско, Перу

Всичко започва през 1650 г., когато силно земетресение разтърсило Куско. То съборило сградите и много хора загинали. Било е пълен хаос навсякъде, с изключение на едно място – катедралата Санто Доминго. Легендата разказва, че разпятието на Ел Сеньор де лос Teмблорес, който е пазител на храма, защитило влезлите хора в храма. Оттогава градът чества и фестивал, в името на “Властелина на земетресенията”. Той се провежда в понеделник между Цветница и Великден.
Вярващите казват, че Ел сеньор, “Властелина на земетресенията”, който е покровител на Куско, контролира земята и нейната добра съдба и като служат на Господа на земетресенията те ще бъдат защитени от опасните трусовете, които разтърсват регулярно района на Андите.

Шествието е чудесен начин да усетите по-добре как религията все още играе важна роля в живота в Перу и да видите от първа ръка как традициите на инките все още са дълбоко вкоренени и преплетени с днешния католицизъм.
Този ритуал, който е комбинация от християнски и инкски вярвания, определено е много интересен и си заслужава да бъде видян.

Мачу Пикчу
Мачу Пикчу

Какво се случва на фестивала

Веднъж годишно Ел сеньор напуска катедралата за годишното си шествие из града.

Облаци от тамян обгръщат улиците. Много драматично, благочестиви участници, облечени в пурпурни роби, носят на раменете си разпятието, което е наистина много тежко. Свещеният „поднос” е богато украсен с колосална скулптура. Отделно има множество постаменти с Христос, учениците и Дева Мария, навсякъде има свежи цветя, благородни метали и цветни скъпоценни камъни.

В края на шествието, Ел сеньор се връща в Санто Доминго. След като влязат вътре, облаците символично се подклаждат, повикват летните дъждове, които да бъдат с тях по време на сухия сезон, както правят и поредица от церемонии за добра реколта.

Фестивалите в Перу
Фестивалите в Перу

Ако сте там, вижте къде е ключовото място, на което ще станете част от процесията

Мястото, на което можете да поздравите Ел Сеньор де лос Teмблорес е Пласа де Армас в Куско.

Това е централният площад, в самия център. Там можете да видите цялата процесия. Това е и мястото, което свързва настоящето с миналото, тъй като днешния Пласа де Армас е построен върху централния площад, който е използван от инките като  място за събиране. Събитието винаги се провежда в понеделника след Цветница.

Перу
Перу

Снимки: pixabay.com