Palatka.bg
чили

Ароматните традиции в Чили, които обединяват семейството

Каква е първата ви асоциация, когато чуете Чили? Нещо пикантно, силно като вкус и аромат. Нещо, което започва да пари на небцето и все пак пристрастява. И искате още и още. Е, това се отнася с пълна сила за традиционната кухня в Чили. Разположена по югозападната ивица на Южна Америка, Чили приютява Андите на изток и още една по-малка планина близо до брега на Тихия океан. Между двете планини са разположени широките долини на Чили. Около основните градове като столицата Сантяго и Ранкагуа има много силно замърсяване на въздуха и водата. Това е много голям проблем в страната заедно с прекаленото отсичане на горите, водещо до ерозия на земните пластове. Вярно е, че чилийските фермери не произвеждат достатъчно местна храна и се налага импортиране на продукти. Това е една от причината те често те са да скъпи в страната.

Традициите са това, което обединява семейството в Чили

В Чили храната е традиция, която сближава семейството. Обядът е най-важното ядене за деня и много често цялото семейство се събира в кухнята, за да приготви храната – от салатата до хляба. Обядът много често завършва с почивка или известната в цял свят сиеста, която обичайно продължава до три часа през деня. Традиционната чилийска вечеря включва нещо много леко като дип с хляб и специални сосове.

По време на празненството в чест Деня на независимостта в Чили на 18 септември се консумира богато разнообразие от вкусни ястия. По традиция се организират parrilladas или барбекю събирания в цялата страна. Празненството се полива обилно с чилийско вино и pisco, традиционно бренди от грозде.

Храната заема много специално място в чилийската култура. Тя е интересна смесица между традиционна испанска кухня, кухнята на местните племена Chilean Indigenous Mapuche и местни съставки. Усещат се също така влияния от европейската кухня, включително от Германия, Италия и Франция. По традиция чилийските рецепти включват комбинация от различни подправки и интересни съставки. Връзката с Тихия океан също така внася в чилийската кухня много морски продукти, раци и водорасли. Чили също така е един от най-големите производители на вино в света, като много от традиционните рецепти включват като съставка и домашно чилийско вино.

Типичните чилийски ястия са семпли и засищащи и включват комбинация от месо, морски дарове и зеленчуци. Емпанада е едно типично чилийско изкушение като включва пържено говеждо, лук, маслини и други характерни съставки. друго много характерно за Чили ястие е казуела. Представлява задушено пиле с картофи и чушки.  Типична чилийска салата например се състои от нарязани домати с пресен лук. Тук я наричат ensalda chilena.

Съществуват различни обяснения за произхода на името „Chile”. Според най-разпространената от тях името произхожда от племето Aymara, на чийто език chilli означава „мястото, където земята свършва”. Със сигурност можем да кажем, че Чили е място, в което животът започва, защото чилийците определено знаят как да се наслаждават на живота!