Palatka.bg

Градът на мрака: Защо най-гъсто населеното селище в света беше изоставено? (галерия)

Допреди броени десетилетия в Хонг Конг е съществувало селище, известно като Градът на мрака или Ограденият град Коулун. Селището е до голяма степен съществува, извън контрола на правителството и полицията и е най-гъсто населеното място в света, тъй като около 50 000 души са натъпкани само в няколко блока. Градът на мрака е построен почти изцяло без каквито и да е било консултации с проектанти, урбанисти и архитекти, което прави това селище толкова очарователно: тук съществува уникална атмосфера на перфектния архитектурен хаос.

Kowloon Walled City

Със своята хаотична, затворена и трудно достъпна природа Ограденият град Коулун се превръща в огнище на престъпна дейност и скривалище на много престъпници, което в крайна сметка води до края на съществуването му. „Градът“ води началото си от годините на династията „Сун“, като ролята на зараждащото се селище била да управлява и контролира търговията със сол. Това се случва някъде межд 960 г. и 1279 г. сл.н.е. Около 800 години по-късно е построена и малка крайбрежна крепост. Ограденият град Коулун започна да се развива като градско селище след Втората световна война, когато японците се предават, изоставяйки Хонконг и Коулун, които преди това били окупирали.

Kowloon walled city, Hong-Kong

След края на войната целият Хонг Конг остава под британско командване и наблюдение, което, естествено, никак не се харесва на китайското правителство, но то е твърде заето със собствените си вътрешни проблеми и гражданската война, която се води в страната и не може по никакъв начин да се опълчи на това решение. След установяването на комунистическото управление в Китай обаче, властите бързо се сещат колко ценен може да бъде Коулун и на практика го превръщат в огромно неофициално китайско посолство в британския анклав Хонг Конг.

Kowloon walled city, Hong-Kong

Градът на мрака се превръща в селище, където бежанци и нелегални имигранти търсят нови домове за живеене

Постепенно са изградени нови сгради и населението започва да расте главоломно. Британците на практика не управляват района и са вдигнали ръце от него, а освен две или три акции на полицията в Хонг Конг, градът живее изцяло под свои собствени правила. След известно време липсата на контрол и правила оказва своето влияние и градът бързо се превръща в столица на групировки и организирани престъпни групи, известни като „Триада.“

kowloon-walled-city 21

Няма по-добър начин да се опише атмосферата в Ограденият град Коулун, отколкото с думите на известния поет, романист, есеист, учен на Хонг Конг, Лън Пинг-Куан, който в книгата си „Градът на мрака“ пише следното: „Тук проститутките се настаниха от едната страна на улицата, докато свещеник проповядваше и раздаваше на бедните мляко на прах от другата; социалните работници дават насоки, докато наркоманите, клекнали под стълбите, се издигат високо; това, което са били детски игрални центрове през деня се превръщат в стриптийз клубове през нощта. Това беше много особено място, трудно за описване място, което изглеждаше плашещо, но където повечето хора продължаваха да водят нормален живот. Място, точно като останалата част от Хонг Конг.“

Kowloon walled city, Hong-Kong

Градът на мрака е опит за модерен, човешки лабиринт от бетон, проводници, тръби, несъответстващи прозорци, неадекватно планиране, тераси, облечени в клетки, метални мостове и къси тесни улички. Единствено центърът на цялото „градче“ е открито пространство, където хората се събирали да пият чай, да гледат телевизия и да общуват. Поради близостта до летището Кай Так сградите не можели да надхвърлят четиринадесет етажа. Ако не съществуваше това ограничение, вероятно щяха да бъдат построени много по-високи блокове.

 

Днес по-голямата част от Градът на мрака е разрушена от официалните власти на Хонг Конг

Те са разработили план за превръщането на града в огромен парк, в който отделните павилионите и пешеходни пътеки са кръстени на бившите улици и сгради в Ограденият град Коулун. Много малко от оригиналните сгради все още не са разрушение и те са предимно празни, а едва малцина все още живеят в този район, който предизвиква интереса на туристите, които могат да посетят нетипичното „градче“, да ходят по покривите на все още несрутените сгради и да се опитат да уловят какво е било усещането, което някога десетки хиляди жители на Градът на мрака са чувствали, обитавайки това неповторимо пространство.

Kowloon walled city, Hong-Kong