Palatka.bg

Загива ли Големият бариерен риф и има ли надежда да бъде спасен?

Големият бариерен риф в Австралия е едно от най-големите природни богатства, които планетата ни притежава, и които имаме щастието да виждаме. За огромно съжаление обаче, е възможно състоянието му да е толкова тежко, че скоро да изгубим това невероятно чудо на природата, тъй като шансовете за възстановяване не са никак високи. От години учени от цял свят предупреждават, че състоянието на Големия бариерен риф е изключително тежко, и ако нищо не се промени, то вероятно той ще изчезне или напълно, или ще се свие с над 80%.

Големият бариерен риф се намира в Коралово море, в близост до бреговете на австралийския щат Куинсланд и се състои от около 2900 индивидуални рифове и 900 острови

Това е най-голямата система от различни, но свързани коралови рифове в света и е с дължина от около 2 300 км и с площ около 344 400 кв.км, което е повече от площта на 70 милиона футболни игрища. Големият бариерен риф е толкова масивен и внушителен, че може да бъде видян дори от космоса.

Големият бариерен риф е дом на шест вида костенурки, 215 различни вида птици, 17 вида морски змии и повече от 1500 вида риби, а китове, делфини и множество други морски създания могат спокойно да бъдат видени в региона на рифа.

Огромният проблем, който унищожава Големият бариерен риф е избелването на коралите, което се случва, когато коралите са подложение на стресиращи условия или средата, в която виреят се променя драстично. Мащабните трансформации на средата се дължат основно на по-високите температури на водата, особено, когато говорим за продължителни периоди с по-високи температури. Циклони, замърсяване и промени в качеството на водата или неконтролиран приток на прясна вода могат също да причинят избелване. Жизненият, пъстър и красив цвят на коралите идва от микроскопични водорасли, които живеят в тъканта му. Когато коралът попадне в негостоприемна среда, той изхвърля водораслите, които живеят, прикрепени към него и вследствие на това остава само бялата повърхност на корала.

Големият бариерен риф е преживявал две масови избелвания през 1998 и 2002 г.

Изследователите обаче откриват доказателства за трето масово избелване, което започва през 2016 г. и продължава и до днес. Направени от въздуха проучвания през 2002 г. показват, че над половината от рифовете са станали жертва на избелване на коралите в различна степен. Някои учени дори твърдят, че ако рифът беше човек, то той би бил „на животоподдържащи системи“ През май тази година експедиция от учени откри, че повече от една трета от коралите в северните и централните части на рифовете са загинали,а 93% от отделните рифове са били засегнати от коралово избелване.

Възможно ли е процесът на избелване на корали да бъде преобърнат?

Коралово избелване се се случва, когато рифовете претърпят масова загуба на водорасли, дължащи се на условия като по-топла температура на водата. Ако нормалните условия се завърнат, коралите биха могли да се възстановят, но това може да отнеме десетилетия. Учените се опасяват, че масовото загиване на корали и постоянният натиск, който затоплянето на световния океан, оставят минимален шанс на Големият бариерен риф за оцеляване.