Palatka.bg
Халонг

Заливът Халонг или митичното море на чудесата

Издигащ се от величествения залив Толкин, Халонг е място, където мистичната легенда и живописният пейзаж се съчетават. Огромна площ от изумрудени води, промушени от високи варовикови възвишения и хиляди мънички островчета – този залив е покрит и от мъглата на мистерията, тъй като от това естествено чудо са се родили огромен брой митове и легенди.

През 1994 г. заливът Халонг е включен в списъка на ЮНЕСКО

През 1994 г. заливът Халонг е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е място, което задължително трябва да бъде посетено от всеки турист, който желае да открие природната красота на Виетнам.

Заливът Халонг се намира в провинция Quang Ninh и крайбрежния град Халонг. От столицата Ханой се стига за около 3,5 часа пътуване с кола. Простирайки се на огромна площ от 600 квадратни километра, това място на чудесата има всичко: море, над 1600 острова и островчета, заобиколени от огромна тропическа гора, великолепни варовикови пещери и многобройни неизследвани райони. Климатът е тропически: влажен, горещ и ветровит. Източните ветрове обаче го правят невероятно приятно място и в най-горещото лято. Благодарение на специфичната топография, заливът не страда от никаква заплаха от лоши бури или природни бедствия.

Заливът Халонг - където царуват митовете и легендите

Заливът Халонг – където царуват митовете и легендите

Въпреки че името Халонг е постигнало своята известност по света благодарение на световното наследство и e едно от новите Седем чудеса на света, много хора не знаят за мистерията, която се крие зад това име.

Омагьосващо и загадъчно, това пенливо море е натоварено да носи във вълните си и няколко необикновени легенди. Най-известната е за произхода на името му: Halong или Спускащият се дракон. Древната легенда твърди, че този залив е създаден от небесни същества: група от дракони, изпратени от Небесния цар, за да защитават Виетнам от нашествениците. Драконите хвърляли нефрити към морето и заливът със стърчащите скали се образувал. Някои фолклорни произведения пък твърдят, че карстовите кули в Халонг са резултат от пристигането на дракон в морето.

Легендата разказва, че през древни времена, когато страната е била новообразувана, виетнамците е трябвало да се борят срещу ожесточени нашественици, идващи от север през морето. Съжалявайки страната, Нефритеният император изпратил майката Дракон и децата й долу на земята, за да помогнат на древните виетнамци да защитават страната.

Тази легенда също е част от общото убеждение, че виетнамският народ произхода на Дракон.

Докато могъщите врагове нападали земята, Майката Дракон и децата й изведнъж се появявали и изгаряли враговете с божествения си огън и гигантски нефрити. Тези нефрити, изстрелвани от устата на дракона били разпръснати по бойното поле на морето и образували непобедима отбранителна стена. Тази стена накарала флота на вражеския боен кораб да потъне. Благодарение на драконите, северните нашественици били окончателно победени и мирът най-накрая отново се върнал в Югоизточна Азия. След хиляди години стената от нефрити се превърнала в остров и островчета с различни размери и форми.

Тази легенда също е част от общото убеждение, че виетнамският народ произхода на Дракон.

Въпреки това, археолозите са доказали съществуването на човека около тази земя преди около 18 000 години. Някои от пещерите са датирани от мезолита и от неолита. Тъй като те са били свидетели на преминаването на няколко хилядолетия, тези пещери са наситени с цвят на мит и чудо. Такива добре познати пещери в Халонг, като Небесната пещера или Пещерата на изненадите пазят историята на войни, приключения или любовни драми.

Какво задължително трябва да направите в залива Халонг

Какво задължително трябва да направите в залива Халонг

Халонг наистина е рай за туристите, които обичат откривателското чувство и се стремят към едно приключенско пътешествие. Има изобилие от дейности: водни спортове, като каране на  джетове, парашутизъм, колоездене край брега, преходи в гората на острова. Въпреки това една от най-привлекателните дейности е пътуване на някой от луксозните круизи на Халонг или просто на самостоятелна лодка. Едно морско пътуване с лодка ще ви отведе до десетки хипнотизиращи острови. Посетителите могат да се наслаждават на слънчеви бани, докато гледат величественото чудо на извисяващите се карстови варовици или призовават за спиране на един от островите на смарагдите, за да плуват и да се гмуркат сред царството на коралите долу. Морските дарове на Халонг също са сред отличните постижения. Местните имат своя уникален начин да приготвят свежи, яркочервени раци и сребърни пенливи риби, задушени в ароматни билки и цветна украса.

Халонг наистина е рай за туристите

 

Снимки:

Daniel Estrada Castaño

Noël DIAS

Dang Doan

Fahara F

VietnamDicovery Travel

Rui Gil

 

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.