Palatka.bg

Музеят на полската водка във Варшава

Полша е една от най-интересните страни в Европа. Гордият народ е изстрадал ужасите на повечето от най-големите войни в историята на континента. Поляците се славят с не едно или две неща, но за всички тях особена гордост е традиционната им водка. Затова и не е чудно, че в столицата Варшава най-сетне ще отвори първият музей на водката в страната.

Музеят ще е разположен в бивша фабрика за водка, намираща се в някогашния работнически квартал Прага. Днес той е оживено туристическо място пълно с кафета, галерии и бутици. Музеят ще показва по интерактивен начин как се произвежда водка от различни съставки като картофи и пшеница. Той отваря врати тази пролет.

Полша има традиции на над 600 години в производството на водка, като целта на организаторите е да привлекат световното внимание към полската водка. Те искат да напомнят на всички, че високо алкохолното питие, буквално означаващо „малко вода“, произлиза именно от Полша, а не, както много хора вярват, от Русия.

Полска водка

Музеят ще съдържа 5 изложбени зали, които ще показват всички етапи от създаването на водката. Освен това той ще разказва и вековната история на полската водка – произхода й и развитието през столетията.

Полската водка е един от малкото традиционни продукти на континента, които разполагат със сертификат за Защитено географско указание на ЕС. За да бъде класифицирана като полска –водката трябва да се произвежда с традиционни суровини от района, като например ръж, пшеница, ечемик, овес или картофи, и всички етапи на производство, с изключение на бутилирането, да се извършват в Полша.

Любопитен факт е, че това ще е едва третият музей на водката в света. Първият се намира в Санкт-Петербург, а втория… в родната Каварна! Той отваря врати през 2017-та и в него се намират почти 700 редки бутилки водка, включително такава, правена от кожа на носорог. Най-ценният екземпляр в музея в Каварна е водка, произведена в Москва, чиято бутилка е украсена с кристали „Сваровски“ и рубини. Цената й е 5000 лв. Най-старата бутилка пък е френска водка, бутилирана в порцелан, чийто произход е от 1860 г.