Palatka.bg
Окаванго

Да те погали вечерният бриз в делтата на Окаванго

Делтата на Окаванго е едно от най-необикновените места в Африка. Тук във всеки един миг нивото на водата се променя, създавайки драматична среща с дивата природа. В Окаванго можете да чуете като в пълен кошер лъвски рев, леопардово ръмжене и да видите тромавата грация на хиените. Тук ще ви омагьосат мистериите, скрити от папирусните тръстики, които с лекота танцуват в ритъма на  вечерния бриз. Гледана отвисоко, Окаванго е водният рай, в който като плетеница върху африканска дреха се заплитат водни пътища и острови. Гледана от нивото на земята, силуетите на мъртвите дървета в сухия сезон придават на делтата призрачен, дори апокалиптичен вид.

Омесени като великденски козунак, Окаванго и нейният контрапункт – пустинята Калахари в Ботсвана, образуват една от най-големите вътрешни делти в света. Разширението и течението на река Окаванго навлиза в пустинята Калахари, за да се превърне в истински оазис за пъстрата палитра на дивата природа. Тук сезоните не са познатите ни четири, а са сезоните на водите и на безводието.

северозападната част на Ботсвана

Делтата в северозападната част на Ботсвана е известна със своите вечни блата и сезонно наводнени равнини.

Това е една от малкото големи екосистеми с вътрешна делта, които не се вливат в морето или океана, като системата на влажните зони е почти непокътната. Една от уникалните особености на това място е, че годишното наводняване от река Окаванго настъпва през сухия сезон, в резултат на което местните растения и животни синхронизират биологичните си цикли с тези на сезонните наводнения. Това е изключителен пример за взаимодействието между климатичните, хидрологичните и биологичните процеси. Делтата на Окаванго е дом на някои от най-застрашените видове бозайници в света, като гепард, бял носорог, черен носорог, африканско диво куче и лъв. Делтата на Окаванго естествено  защитено природно богатство от ЮНЕСКО.

Делтата на Окаванго

Делтата на Окаванго включва постоянни блата, които покриват приблизително 6000 декара и до 12 милиона декара сезонно залята тревна площ. Делтата на Окаванго е една от малкото големи вътрешни делти без излаз към морето. Нейните води се пропиват в пустинните пясъци на Калахари. Това е най-голямата делта на континента. Освен това е в почти девствено състояние със своята слабо трансформирана влажна зона. Делтата е дом за страшно много животински и растителни общества.

Геологията на района

Геологията на района, част от системата на африканската речна долина, е довела до „улавянето“ на река Окаванго.

 Така се е образувала делтата и нейните широки водни пътища, блата, наводнени тревни съобщества и заливни низини. Река Окаванго, със своите 1500 км, е третата по големина в Южна Африка. Мястото е изключителен пример за взаимодействието между климатичните, геоморфологичните, хидрологичните и биологичните процеси, които управляват и оформят системата и начина, по който растенията и животните в Делтата Окаванго адаптират жизнения си цикъл към годишния цикъл на дъждовете и наводненията. Подземното утаяване на калцит и аморфен силициев двуокис е важен процес за създаване на островите и градиентите на местообитанията, които поддържат разнообразни земни и водни организми в рамките на широк спектър от екологични ниши.

Постоянно кристално чистите води

Постоянно кристално чистите води и разтворените хранителни вещества превръщат иначе сухия хабитат на пустинята Калахари в живописен пейзаж с изключителна и рядка красота.

Те поддържат екосистема от забележително местообитание и видово разнообразие, като по този начин запазват своята екологична устойчивост и невероятни природни феномени. Ежегодното наводняване на влажните зони съживява екосистемите и е критична жизнена сила по време на пика на сушата на Ботсвана – през юни и юли. Самобитната природа на делтата Oкаванго показва изключителното съчетание на жива влажност в сухите ландшафти и чудотворната трансформация на огромни пясъчни, сухи пространства във водни. А тази водна шир привлича грандиозни представители на дивата природа, като големи стада от африкански слон, бизони, личи (вид антилопа), зебри и други големи животни. Които са пръскат, играят и пият от чистите води на Окаванго, по време на миграцията през пустинята Калахари.

пустинята Калахари

Снимки:

roar_image_photography

Jesús López Triguero

Overlanding Africa

Philip Craven

Asier Cuevas