Palatka.bg
традиции

Вижте няколко африкански обичаи и традиции, от които ще ви побият тръпки

Съществуват около сто „неопитомени” племена, които все още живеят в някои от най-изолираните региони на света. Интересно е да се отбележи, че в цивилизованото общество, в което живеем днес, някои от тези племена практикуват определени традиции, които буквално ще ви втрещят.

Племето Масаи, което се намира в Кения и Танзания, има меко казано странни традиции

Две от тези традиции обаче са истински отвратителни. Първата е техният поздрав за „здравей”, който представлява традицията членовете на племето да се плюят.

Мъжът от Масаи ще се изплюе, щом ви види, но не от невъзпитание, а от култура. Освен в ролята на поздрав, когато се роди бебе, обичаят е мъжете да плюят върху новороденото и да го наричат с лоши думи. Смята се, че това ще предпази бебето от зли духове. Ако едно бебе бъде похвалено, тогава то е проклето. Воините масаи пък плюят в ръцете си, преди да разтърсят ръката на старейшината. Освен това племето Масаи е известно и с пиене на прясна животинска кръв.

Племето Масаи
Племето Масаи
Племето Хам в Етиопия

В племето от Етиопия Хамер младите момчета, за да докажат мъжествеността си, трябва да тичат и скачат върху гърба на бик. А после следва да скачат по гърбовете на много бикове, при това голи.

Племето Хамeр в Етиопия

 

Племето Анколе-ватуси от Уганда

В племето Анколе, живеещо в Уганда, бракът е доста голяма тежест за лелята на булката. Когато една двойка се жени, лелята трябва да прави секс с младоженеца в първата брачна нощ, за да „тества силата му” и да обучи булката. Друга традиция казва, че задължението на лелята е да докаже потентността на младоженеца, просто като гледа или слуша сексуалната връзка между двамата млади.

Племето Анколе-ватуси

Племето Сурма от Судан и Етиопия

Хората от племето Сурма се намират в южен Судан, както и в Югозападна Етиопия.

Първото нещо, което човек вижда в тях, е техните интересни физически особености. По време на тийнейджърските си години момичетата биват подлагани на процедурата за разтягане на устните. Тя включва отстраняване на долните им зъби, за да се побере устната плоча/чиния. Устната плоча се увеличава по размер годишно, докато не е с поразително големи размери. За да бъдат „много красиви”, някои от мъжете правят нещо подобно, но с ушите си.

Племето Сурма
Племето Сурма
Племето Бороро от Нигерия

Племето Бороро е малка подгрупа на етническата група Фулани и може да се открие в северните части на Нигерия, както и в североизточен Камерун, в югозападен Чад и в западния район на Централноафриканската република. Бороро имат фестивал, който призовава членовете на племето да танцуват през нощта. Танците не са странни, единствената странност е, че позволява на мъжете от племето да откраднат жена от племето. Няма значение дали жената е омъжена или не, племето признава новия съюз като легитимен брак. Изключение има, ако жената отказва или съпругът й улови мъжа, докато той се опитва да открадне жена му.

Племето Бороро

Племето Фулани в Нигерия

Традиционният брак в племето Фулани се извършва на три или два етапа в зависимост от изискването и предпочитанията на племето. Тук странната традиция се нарича Шаро. Тя представлява следното – ако един млад мъж, който е готов да направи семейство, иска определена жена, той трябва да докаже мъжествеността си. Това доказване става в бой. По-възрастните започват да го налагат. По този начин печели уважението им и възможността да получи съпруга. Ако мъжът не е в състояние да понесе болката, сватбата се отменя. Обезпокоителното тук е, че много млади момчета умират по време на тези традиции. Затова и Шаро не е задължителна традиция при всички племена.

Снимки: pixabay.com