Palatka.bg

Колко животни се раждат всеки ден на Земята?

Колко често като деца сте питали подобни интересни въпроси, на които възрастните са нямали отговор? Защото ние много – включително въпросът „Колко животни се раждат всеки ден на планетата?“. Ако и вие сте като нас сте късметлия, днес може би ще научите отговорът на този въпрос, благодарение на един материал на BBC Earth.

За да се опитаме да отговорим на въпроса обаче – първо трябва да се запитаме – какво точно означава „животно“? Според речника – „животно“ е жив организъм, който се храни с органична материя, обикновено притежаващ специализирани сетивни органи и нервна система, способни да реагират бързо на стимули. Така че това е един доста широк спектър от бозайници, не бозайници, гръбначни и безгръбначни, животни, които се излюпват и животни, които се раждат.

Както можете  и сами да се досетите – да се отговори на въпроса от заглавието с точно е на практика невъзможно. Би могло обаче да се спекулира. От BBC дават пример със зайците. Според техните изчисления всеки ден само във Великобритания се раждат 1.9 млн. заека. Но ако погледнем по-рядък вид като пингвините Хумболт – бройката е само 40 пингвинчета на ден в световен мащаб. В същото време пчелите, които се раждат на ден само във Великобритания, са над 370 млн. Друг пример са пилетата, които са основна част от менюто в много държави. Според данни от ООН – на ден в света се раждат около 62 млн. пилета!

Както сами виждате – бройката варира изключително много, спрямо различните видове животни. За да се отговори на въпроса коректно или дори приблизително близо – първо трябва да се научи всеки вид на земята и неговата приблизителна популация, както и репродукционните способности, особености и навици на всеки вид. Една задача, която, за момента, е доста далеч от възможностите на човечеството.

Как тогава можем да се справим със задачата колко животни се раждат всеки ден, след като дори не знаем всички видове на света и тяхната бройка? Например кръглите червеи, познати като нематоди, са сред най-разпространените видове на планетата. Средно по света се падат по 3 млн. броя кръгли червеи на квадратен метър Земя! Учените са изчисли, че само от този вид се раждат 600 квинталиона червеи на ден! Това е 600 с шест и после още двадесет нули отзад. Невъобразимо количество живо организми само от един единствен вид.

Тези примера бяха само с няколко вида и искат да покажат едно – абсолютно е невъзможно да се каже колко животни се раждат на планетата всеки ден, но бройката е нещо от сорта на „милиард милиарди“. Предполага се, че на планетата има над 7,7 млн. вида животински видове. Предвид факта, че човечеството не изследвало повече от 99% от световните океани обаче – възможно е тази бройка да е много по-голяма. Планетата ни е пълна с толкова много живот и разнообразие, колкото мозъкът ни дори не може да осмисли. А най-интересното е, че тепърва предстои да открием още много за този уж толкова изследвана, но всъщност не чак толкова, вълшебна Земя.