Palatka.bg

Градове без МПС? Мисията – възможна!

21. век. Възможен ли е животът без МПС? Този на пръв поглед абсурдно звучащ въпрос може да се окаже по-важен, отколкото предполагаме. Човешкото любопитство, интерес към новото и желание за пътешествия могат да бъдат нож с две остриета и да имат неочаквани негативни ефекти.

Темата за опазването на природата става все по-важна за съвременния човек. Сянката на невидимата заплаха, за която чувахме да се говори още от 80-те, днес е надвиснала заплашително над Земята. Според доклад на НАСА един от основните виновници за неблагоприятните климатични промени са отработените газове от двигатели с вътрешно горене. Затова не е чудно, че по света има градове, милеещи за чистотата си и здравето на хората си, които се отказват от моторните превозни средства.

Най-известният град без МПС е Венеция.

Градове без МПС

Заради прославеното си изкуство, архитектура и самобитна атмосфера Венеция е важна туристическа дестинация. По данни от 2017 г. тук има по 60,000 туристи дневно, а за една година – между 22 и 30 милиона. За да запази уникалния дух и градът да бъде все така желано направление, управата е принудена да предприеме решителни мерки. Една от тях е пълната забрана на автомобили – тук е зона без МПС. Това е възможно благодарение на естествената водна изолация на града, който е разположен на архипелаг от острови в морска лагуна.

До Венеция може да се достигне по шосе и по жп линия, но те свършват до тук. Ако не сте дошли с влак или автобус, а сте предпочели собствено МПС, можете да го оставите на специален паркинг. Той е с капацитет около 4000 места и цената му е 22 евро на ден. Оттук нататък възможностите ви за придвижване са или пеша по тесните, павирани, криволичещи улички, които се изкачват и спускат по мостовете над каналите или по самите канали.

Освен с прословутите гондоли, тук можете да се придвижвате със скутери, с по-големи корабчета, а ако искате независимост и маневреност, идеалното решение е кануто.

 

Холандия е друго място, където хората успяват да се справят с удоволствие без МПС.

Тя се слави с отличната си велосипедна инфраструктура както в населените места, така и между тях. В средновековните централни части на градове като Делфт и Грьонинген не могат да се движат МПС. В Амстердам има жилищен район с около 1500 жители, забранен за автомобили. Lijnbaan, главната търговска улица в Ротердам, построена през 1953, се смята за първата в света, проектирана специално с цел да е свободна от МПС. На някои нидерландски острови като Schiermonnikoog, Vlieland, Tiengemeten автомобил можете да видите само по изключение.

Така е и в източнохоландското градче Гитхоорн с население около 2600 човека. Тук улици никога не са строени и транспортни артерии са единствено водните канали, пресечени от повече от 150 мостчета. Дори и в наши дни пощата се разнася с лодка. Разбира се, велосипедните алеи не липсват и тук.

През зимата традиционните зимни кънки предлагат възможност да поспортувате лежерно на чист въздух докато разглеждате подобното на филмов декор градче. То е любима дестинация на туристите и полага усилия да се запази непроменено от тях и заради тях.

А те са добре дошли – от всяка жп или автогара в Холандия можете да закупите дневен билет за транспортната мрежа, който включва и едночасова разходка с лодка по каналите. Капитанът ще ви разкаже за историята на града и ще ви покаже някои от неговите тайни в една релаксираща обиколка. Любителите на по-екстремните преживявания могат да наемат каяк или падъл-борд.

 

Още един град без МПС – Лувен ла Ньов

Този изцяло планиран град е построен на 30 км от Брюксел в началото на 70-те години, за да приюти един от местните университети. Градът отдавна е надраснал тази функция и тук сега живеят около 30,000 човека. Цялото движение на МПС тук е …под земята. Лувен ла Ньов е проектиран да е свободен от автомобили и градският център е изграден върху гигантска бетонна плоча. Всички трасета за моторизирани превозни средства минават под нея, а пешеходната зона се простира далеч извън центъра.


Снимка: Katsoura – Own work, CC BY-SA 3.0

Вече повече от 30 години тук ежегодно се провежда 24h vélo – най-големият студетски фестивал в Белгия. Всяка година през октомври тук се събират над 40,000 любители на колоезденето. Те се забавляват и се състезават в различни дисциплини – от 24-часово надбягване до конкурс за най-странно украсен собственоръчно направен велосипед.


Снимка: Peripatetic – Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Тук не трябва да пропускате Musée Hergé – музеят, посветен на живота и творчеството на белгийския автор на комикси Ерже, световноизвестен със своята поредица Приключенията на Тентен.

Ако жадувате за спокойна разходка без МПС, още едно място, което препоръчваме е старият град на Сараево – Bascarsija.

Това важи и за стария град на Дубровник, Сплит и някои от малките острови по хърватското адриатическо крайбрежие.