Palatka.bg
Сплит

В тихия залив на Адриатика, град Сплит нежно брани душата на Далмация

Истинският далматински дух се спотаява в тихия залив на Адриатика под нежното крило на град Сплит. Този приказен Сплит в континенталната си част е заобиколен от зеленината на хълма Марян, който е гъстозаселен полуостров. От върха на хълма в морето пък се разкрива гледка към великолепните острови: Шолта Хвар, Брач и Чиово.

Изпъстрен със следи от бурна история

Изпъстрен със следи от бурна история и окупации на много владетели, центърът на стария град на Сплит живее в своята градска магия и тупти със сърцето на Далмация.

В продължение вече на 17 века сърцето на Сплит тупти, а в шепите си крие и една от най-тесните улици в света.

Привлекателността на това място е призната и от римския император Диоклециан, който решил да има луксозна вила-дворец от 30 хиляди квадратни метра, построена точно тук. Той възнамерявал да се оттегли в нея след абдикацията си. Тогава той със сигурност не е имал представа, че един ден уникалният град Сплит ще се развие от неговата вила-дворец. Старият градски център е разположен в стените на двореца и е част от Сплит, всъщност „началото” на Сплит. Този стар център обаче диша с пълни дробове в настоящето, като същевременно разказва една многогодишна история за начина на живот в Сплит.

Влезте в центъра на стария град

Влезте в центъра на стария град през една от четирите порти: Бронзовата, Желязната, Сребърната и Златната порта, през която самият император Диоклециан е влязал през 305 година

Днес Златната порта представлява основната порта на старата част на града. Продължете по алеите на император Диоклециан. Те ще ви отведат до великолепния четириъгълен площад тип „Перистил“, който е известен с катедралата „Свети Домниус“, мъченик, обезглавен от самия император Диоклециан. Тази катедрала е част от културното и природно наследство на ЮНЕСКО и е най-старата катедрала в света, построена през 305 година. Тя е последвана от няколко храма, посветени на Императора, готически и ренесансови сгради.

Докато изследвате историята

Не се изненадвайте, ако видите замечтани хора, които търкат палеца на огромната скулптура на епископа на Нинската епархия – Гргур Нински. Гргур (Григорий) Нински в Сплит, Хърватия, се е борил за запазване на правото на хърватския народ да прави своите  религиозни служби на хърватски език. А градската легенда разказва, че ако потъркате палеца на крака на статуята, ще имате късмет, а ако сте си намислили желание, то ще ви се сбъдне.

опитайте най-доброто от далматинската кухня

Докато изследвате историята сред малките каменни улички, опитайте най-доброто от далматинската кухня

Морските специалитети в съчетание със зехтина ще поднесат на сетивата ви едно незабравимо изживяване и всичко това придружено от най-добрите далматински вина.

За да видите двореца от различна гледна точка, изкачете се до камбанарията, от която се разкрива мистериозна гледка към града, морето и островите, които го заобикалят от височина 57 метра. Изкачете се и до тайните изби на Диоклецианския дворец и погледнете истински дубликат на стаите на Императора на горния етаж, които за съжаление не са запазени до наши дни. Днес избите, може би дори по-интензивно от времето на Императора, са изпълнени с живот и хармония, защото са дом на изложби, панаири, шоу програми.

Оставете двореца зад Златната порта

Оставете двореца зад Златната порта и отидете до крайбрежната алея на Сплит – Рива – най-важният обществен район на града.

Отделете си време за плуване на плаж Бачвице – пясъчен плаж в сърцето на града, където можете да се позабавлявате в плитките морски зони.

Съчетан с най-красивия пясъчен плаж,

Съчетан с най-красивия пясъчен плаж, Сплит ще ви предложи и зелено спокойствие по хълма Марян, чиито склонове се спускат към града и потапят нозе в морето

 Всеки километър, който извървите, ще бъде възнаграден от разкриващите се невероятни гледки пред погледите ви и от аромата на морето и зелените борови дървета. Вземете си частица от хармонията на природата, културата и забавлението, която в Сплит е стил и начин на живот.

Средновековният чар

Средновековният чар, от една страна, и съвременният начин на живот, от друга, може да звучат несъвместимо, но не и в Сплит. Тук ще имате възможността да се насладите на хармонията на останките от Древен Рим, природната красота и Средиземноморският дух, в която със сигурност ще се почувствате частица, докато сте в Сплит! Потъркайте палеца на Гргур Нински и може да се сбъдне желанието ви да се върнете отново в Сплит след вашата „абдикация”.

природната красота и Средиземноморският дух

природната красота и Средиземноморският дух.

природната красота и Средиземноморският дух

Снимки:

borderkowa

Alfredo Avalos

alchen_x

sperrache

Afshin Darian

Coninox

Cameron Woodworth

Flemming Oder