Palatka.bg

Величественият потънал римски град Бая

Древният римски град Бая, на северозападния бряг на Неаполския залив, някога е бил популярен крайбрежен курорт, известен с идиличното си местоположение и терапевтични минерални извори, които привличали дори значими исторически личности като Юлий Цезар, Неро и Калигула. Но това, което наистина привличало богатите и влиятелните мъже в този курортен град било горе-долу това, което би ги привлякло и днес – плажните партита, виното и красивите жени. В Бая, “неомъжените жени са обща собственост, старите мъже се държат като млади момчета и много млади момчета се държат като млади момичета”, пише древният римски учен Марк Терентиус Вар. Други хронисти описвали града като “рай на безнравствеността и порока”. Хедонизмът в Бая бил издигнат на толкова висок пиедестал, колкото е днес в Лас Вегас.

Днес обаче голяма част от Бая се намира под водата

Същата подземна вулканична активност, която гарантирала непрестанния поток гореща вода на повърхността, която превърнала Бая в Римската столица на разврата и порок, довела и до потъването на град, напълно буквално. Цялата земна повърхност потънала като една плоча с повече от шест метра – процес, известен като брадисеизъм, вулканично явление, при което нивото на почвата периодично се повишава или понижава, като това е причинено от изпълването или изпразването на подземна магмена камера.  Това се случило през 16-ти век, но тогава Бая вече бил само сянка на предишното си великолепие.

Бая е построен на полуостров Кумей, първоначалната идея била да служи като пристанище

Той се превръща в луксозен курорт и притегателен център за елитите към края на Римската република и началото на Римската империя. Бая бил най-популярното място за почивка сред изтъкнати членове на римската аристокрация като Юлий Цезар, Нерон, Калигула, Август, Помпей Велики, Марк Антоний… списъкът е дълъг и включва почти всеки влиятелен римски политик или държавник. Много от тях имали собствени вили. Колко малко се е променил светът за толкова много векове в някои отношения…

Бая е свързан и с някои от най-забележителните събития в римската история. Нерон убил майка си Агрипина във вилата, която скоро бил построил в Бая. Там починал Адриан, а Калигула построил известния си понтонен мост от Бая до Поцуоли. Твърди се, че Клеопатра е била в Бая по време на смъртта на Юлий Цезар през 44 г. пр. Хр.

Освен подводния археологически парк на Бая, над морето има няколко забележителни оцелели римски монумента. Храмът на Меркурий, Храмът на Венера и Храмът на Диана са сред най-популярните забележителности в района.