Palatka.bg

Удивителните къщи върху дърветата в джунглата на племето Короуаи

Дълбоко в непристъпната джунгла на югоизточната част на индонезийската провинция Папуа, на около 150 километра навътре в сушата от брега на Арафурско море, живее племето Короуаи – общност, голяма част, от която е напълно изолирана от останалия свят. Те са ловци-събирачи, живеещи в малко общество с традиционни роднински връзки, които трябва да споделят всичко, което имат, за да оцелеят. Начинът, по който живеят е много подобен на начина, по който нашите предци преди хиляди години са се справяли с живота. До откриването им от нидерландски мисионер през 1974 г. членовете на племето Короуаи почти не са имали контакт с външния свят.

Хората от племето Короуаи живеят в къщи, построени върху дървета с височина от 6 до 12 метра над земята, но някои достигат впечатляващата височина от 35 метра. Обикновено къщите са построени на едно дърво, но в немалко случаи основата на къщата се състои от няколко живи дървета, а допълнителна опора, която да поддържа структурата се разпростира върху множеството клони на няколко близкостоящи дървета. Тези високи къщи защитават семействата не само срещу безпощадните рояци комари, които неумолимо тормозят местните хора, но според местните вярвания, колкото по-висока е една къща, толкова по-ефективно тя предпазва живеещите в нея от зли духове. Е, в по-практичен и битов смисъл – и от досадни и твърде любопитни съседи.

Короуаи-те са отлични ловци-събирачи и градинари. От началото на 90-те години някои от тях (отделни личности) се занимават далеч по-модерен и иновативен за общността бизнес – работят с туристически компании, които продават турове в региона, в който живеят Короуаи. По този начин тези хора успяват да си генерират известен реален доход в парична стойност, а не единствено в продукти и „услуги“. Удивително е да си помислим, че това са същите хора, които преди по-малко от три-четири десетилетия никога не са знаели, че съществува свят извън джунглата им.

През 90-те години търговци от външния свят решили да се активизират и започвали безмилостно да експлоатират района на Короуаи в търсене на ценното местно растение гахару (агарово дърво)

През 1997 г. 1 кг агаро дърво, събирано от член на племето, бил купуван за за около четири долара от индонезийски търговец, а когато гахаруто достигала в крайна сметка пазарите в Близкия Изток и Европа цената вече била 250 пъти по-голяма – около 1000 долара за килограм. За съжаление, тези брутална и нечестна търговия изключително бързо стимулирала и проституцията в джунглите на Папуа, което спомогнало за разпространението и и последвалата епидемия от СПИН в района на Папуа. В крайна сметка търговията била забранена и приключила (официално) през 1999г.

Короуаи все още са до голяма степен самодостатъчни и използват пари само, за да закупят някои основни продукти, които не могат да създадат сами. С изключение на някои основни стоки като цигари, железни брадви, сол и подобни продукти, те все още произвеждат всичко сами. В продължение на десетилетия те използвали бартерна система за всичко, което не можели да отглеждат или събират със собствения си труд, но в днешно време купуват тези предмети от малки магазини (токоси) в най-близкото село или лагер. Парите са били въведени за първи път като концепция от християнските мисионери, които са сред първите външни хора, които достигат до земите на Короуаи.

Някои членове на племето започнали да работят в мисионерските лагери

В началото, заплащането им не било в пари, а в брадви, мачете и дрехи, но по-късно започнали да получават и стандартни индонезийски рупии за труда си. С тези пари те вече можели да купуват стоки в местните магазин като сол, дрехи, куки за риба и бръснарски ножчета. От 1990 г. Короуаи се включват в лесовъдски проекти на мести и чуждестранни компании,а както споменахме, с течение на времето, те започват да бъдат наемани и като туристически водачи и кану-гребци. Междувременно някои от представителните на по-младото поколение са изпращани и на училище, което е поредното доказателство, че светът на Короуаи изчезва и с времето ще бъде напълно забравен в ежедневието за сметка на нахлуващата цивилизация.

Направени са няколко документални филма за хората на Короуаии са написани множество задълбочени и чести статии. През 1993 г. филмов екип документира строителството на къщата на дърветата на Короуаи и разказва за умираща практика на канибализъм като форма на наказателно правосъдие. През 2011 г. племето Короуаиe показано в документалния филм на BBC Human Planet.