Palatka.bg

Киджонг Донг – фалшивият град в Северна Корея, в който никой не живее

Корейската народна демократична република, известна като Северна Корея, е сред най-известните държави в света, независимо че не се отличава нито с огромно население, нито с мощна икономика. Въпреки тези основни фактори, които обикновено оказват най-сериозно влияние по отношение на силата на една държава, цяла Източна Азия живее в сериозен страх от конфликт с тази обгърната в мистерии и тайни държава. Когато отбелязваме мистериозната страна на Северна Корея, едно малко населено място, разположено в близост до Корейската демилитаризирана зона, изглежда като една от най-потайните истории в тази изолирана и затворена държава.

Разположен на границата между Южна и Северна Корея, град Киджонг Донг, е известен още като Селището на мира в Северна Корея

Градчето може да бъде видяно от контролните пунктове на върха на намиращите се наблизо хълмове в Южна Корея. На пръв поглед градчето изглежда като всяко друго подобно на полуострова. Киджонг Донг е едно от само двете населени места, на които е разрешено да останат функциониращо в рамките на 4-километровата Корейска демилитаризирана зона (другото населено място в Даесонг Донг в Южна Корея). Въпреки че градът изглежда нормално, всичко в него е илюзия. Да, ако посетите Корейската демилитаризирана зона и вдигнете бинокъла си в посока Киджонг Донг ще видите много жилищни сгради, болница, училища, но нито една от тези сгради всъщност няма истински прозорци, а единствено стени, на които прозорците не са от стъкло, а са нарисувани с боя. След много години на съществува на Киджонг Донг, южнокорейците и огромна част от външният свят смятат селището за „фалшив град“ и често го наричат „пропагандно село“.

Как изглежда Киджонг Донг всъщност?

Градът Киджонг-Донг (ако все пак можем да определим Киджонг-Донг за истински град) е разположен от северната страна на Корейската демилитаризирана зона. Той е изграден от различни високи и ниски обществени сгради и къщи, заобиколени от обширни и култивирани земеделски стопанства. Сградите са боядисани и ярки цветове и поне на пръв поглед изглежда, че са снабдени с електричество.

Жилищните сгради са построени в близост до огромна структура, върху която се вее севернокорейският флаг. Поставянето на този флаг е в отговор на действията на Южна Корея. Страната първа поставя огромно свое знаме, което може да бъде видяно от Северна Корея, поради височината, на която е поставено – 98 метра. Имайки предвид начина, по който правителството на Северна Корея разглежда себе си, то не може да си позволи знамето на Северна Корея да се вее по-ниско от това на Юга. Скоро след като Южна Корея поставя своето знам, Северна Корея не остава по назад, изграждайки постамент, върху който тяхното знаме се вее на 160 метра височина.

Тези събития остават в историята като „войната на флаговете“

Понастоящем височината, на която се вее знамето на Северна Корея, го прави третото по височина в света след тези в Душанбе и Джида в Таджикистан и Саудитска Арабия съответно.

Сградите в Киджонг Донг се отличават с яркосини покриви и бели и цветни стени. Въпреки че на пръв поглед зданията изглеждат добре поддържани и сякаш са използват всеки ден, има безброй доказателства, че те са просто черупки стъкла и стаи в рамките на самите къщи. Представете си сграда, в която има единствено четири стени и покрив.

Както споменахме много от сградите имат единствено боядисани прозорци, а единици са тези, на които са поставени истински стъклени прозорци. Дори в тези сгради обаче почти никога не може да бъде видяна светлина, а когато е запалено електричеството, светлината се включва свети ярко и силно през горните прозорци, но е изключително бледа в близост до пода, което предполага, че сградите може да нямат дори етажи, независимо че размерът им предполага наличието на поне няколко.

През деня понякога могат да се видят работници, които почистват тротоарите, може би за да се опитат да убедят Южна Корея, че в градчето наистина има живот. Според правителството на Северна Корея около 200 души живеят постоянно в Киджонг Донг.

Високоговорителите

Ако се намирате в Южна Корея (пожелаваме ви да останете от тази страна на границата) отдалеч можете да чуете музика от високоговорителите в Северна Корея. Масивните пропагандни високоговорители са монтирани на стените на няколко сгради, обърнати в посока юг и често излъчват пропагандни предавания на Корейската народна демократична република. Първоначално излъчваните съобщения били предимно подробно и детайлно представяне на добродетели, достиженията и величието на Северна Корея, но много бързо те били не изцяло заменени, но но активно допълвани от антизападни слогани, с които КНДР облъчава съседите си на юг.

Излъчванията са били многократно спирани в периода между 2004 и 2015 г., но са постоянно възобновени през 2016 г. след ядрения тест от януари същата година, с който Северна Корея за пореден път затвърди амбициите се да се превърне във влиятелна държава в ядрено отношение. Като жест на добра воля във връзка с Среща на върха между Южна и Северна Корея през 2018 г., Южна Корея, която също има свои пропагандни високоговорители, насочени към КНДР, спря предаванията си в полунощ на 22 април, 2018 г., само пет дни преди срещата на върха.

Защо пропаганден град?

Въпреки че правителството на Южна Корея твърди, че Киджонг Донг е напълно функциониращ нормален град, според мен огромен процент от международните експерти селището е построено с цел единствено разпространение на пропаганда и насърчаване на изселването на хора от Южна Корея в Северна Корея, както и да помещава Корейската народна армия, която да може да реагира мигновено при евентуална атака на силите на Южна Корея.

*Корейската демилитаризирана зона е ивица земя, преминаваща през Корейския полуостров. Тя е установена от разпоредбите на Корейското споразумение за примирие, за да служи като буферна зона между Северна и Южна Корея. Демилитаризираната зона (DMZ) е гранична бариера, която разделя Корейския полуостров приблизително наполовина. Създаден е по споразумение между Северна Корея, Китай и командването на Организацията на обединените нации през 1953 г. Корейската демилитаризирана зонае дълъг 250 километра и широк около 4 километра.

В рамките на Корейската демилитаризирана зона е и мястото за срещи между двете държави. Те се случват в малкото Съвместно пространство за сигурност (JSA) близо до западния край на зоната, където се водят преговори. През годините е имало различни инциденти в и около Корейската демилитаризирана зона, като жертвите са военни и цивилни и от двете страни на границата.