Palatka.bg

Корсика – съкровището на Средиземно море

Корсика е едно от местата, които се превръщат в специална обичана тайна за своите почитатели. Любителите на Корсика виждат острова като собствено неповторимо място и се ужасяват от мисълта, че може внезапно да се превърне в следващата Майорка или Ибиза.

Всъщност е истински чудо, че Корсика не се е превърнала в Майорка. Организираният туризъм и ваканционните пакети се са част от живота на острова още  1950 г.  Пионерът в международния туризъм  Владимир Райц избира Корсика за първата си дестинация, като настанява първите си клиенти в лагера“Калви“. Сградите, в които са настанени туристите все още се намират там.

Не е особено трудно да разберем защо е избрал Корсика

Това е сърцето на Средиземноморска Франция и един от най-красивите диаманти в целия регион.

През 1814 г., когато роденият в Корсика Наполеон е бил заточен в Елба, италиански остров на 225 км източно от Корсика, Бонапарт твърдял, че е способен да помирише отличителната миризма и неповторимият морския бриз на острова.

Корсика, всъщност е и първата територия на Франция, която е освободена от САЩ през 1943 г. След тяхното нахлуване островът се превръща във важна база за американските военновъздушни сили в продължаващата бомбардировъчна кампания срещу Германия .

Корсика има богата история и често е сменяла своите владетели. Островът е бил в римски, византийски, италиански, английски и френски ръце. Без разбира се, да броим периодите на самоуправление под различни форми.

В културното развитие на Корсика италианците несъмнено играят най-важната роля. Местният език корсу силно наподобява италиански език. Неудовлетворението на Корсика от французите е толкова силно в дадени моменти, че се развива движение за независимост. Днес все още могат да се видят някои след като опитите за намаляване влиянието на френския език в публичния живот, сгради и знаци.

Корсика е известен със своите прекрасни и луксозни плажове.

Един от най-известните и красиви е Паломбаджа, който се намира близо до Порто Векио. Честа практика на плажовете на Корсика е да таксуват туристите с по няколко евро за паркинг, обикновено около 5-6 евро на кола.

Островът е изпълнен със забележителни морски и архитектурни гледки. Бонифасио е най-големият и централен град на остров Корсика. Цитаделата на града е с дълбока история и прелюбопитни легенди. Цитаделата в Порто Векио е още по-живописна и очарователна. И двата монумента вероятно няма ви задържат повече от час-два и ще оставят достатъчно време за да се наслаждавате на уникалната природа на Корсика.

Корсика е остров на наслаждението

Ритъмът на живот тук е бавен, унесен и винаги има време за всичко. Местните курорти и градчета са перфектни за семейни почивки, през които искате да релаксирате напълно, да четете лежерно книга под сянката на чадъра, докато свежият бриз ви разхлажда, компенсирайки жаркото и напичащо Средиземноморско слънце. Тук няма да откриете шумни и луди партита, натоварен трафик или претъпкани площади и улици. Корсика е ленив и унесен остров, който ще ви плени със своите истории, митове и спокойствие. Внимавайте с емоциите си спрямо острова и привързването към него, защото ви уверяваме, че е изключително лесно да попаднете в „клопката“ на Корсика и да с влюбите завинаги в този красив и пъстър Средиземноморски ленивец.