Palatka.bg

Църквата Сен Мишел д’Егил, построена върху вулканична скала

Сен Мишел д’Егил е очарователен малък параклис за поклонение, разположен върху конусовидно вулканично образувание, извисяваща се драматично високо в небето, в близост до Ле Пюи-ан-Велей, Франция. Вулканичната скала, върху която е построен молитвения дом, се издига на около 85 метра, а до самата църква се достига по 268 каменни стъпала, които са издълбани в скалата. Около Сен Мишел д’Егил е построена приятна пешеходна пътека, която осигурява красив изглед към града, катедралата в центъра му, както и към стария мост, датиращ от Средновековието.

Фотография

Църквата Сен Мишел д’Егил е построена през 962 г., но самото скално образувание е била свещено място от хиляди години

Съществуват множество доказателства, че там е било построено праисторически светилище. По-късно римляните посветили скалата на римския бог на търговията Меркурий, преди християните да построят параклис на Св. Михаил (на френски – Сен Мишел).

Фотография

Храмът  е построен от епископа на Пюи, за да отбележи завръщането на Сен Мишел, който е бил на поклонение на Свети Жак де Компостела. Църквата възприела почти всички специфики на храма, който вече същестувал на това място. Новата сградата била построена върху централния план: квадратно светилище – малка апсида от всяка страна. Оригиналното светилище и две от апсида са оцелели и до днес. Всяка година малкото градче и църквата Сен Мишел д’Егил привличат много поклонници, особено имайки предвид че градът е отправна точка за един от основните маршрути до Сантяго де Компостела.

Фотография

През 12-и век църквата се разширява значително, като се прибавя малък кораб от западната страна на първоначалния храм, два странични параклиса, притвор с горна галерия, резбован портал и камбанария. Фреските от 10-ти век са пребоядисани в оригинален стил и са добавени още много нови. Много векове по-късно – през 1955 г., археолозите откриват в олтара съкровищница от свещени предмети, които днес могат да бъдат разгледани, тъй като са изложени по стените на църквата.

Фотография

Входът за посещeние на църквата Сен Мишел д’Егил е 3 евро и 50 цента, което е почти символично, когато говорим за толкова значим и голям археологически комплекс.