Palatka.bg

Батак – приказката в Родопите, която всеки българин трябва да изживее

Пролетта вече е в разгара си, а жегите стават непоносими. Иска ви се да избягате от града, миризмата на бетон или просто от проблемите си. Ако по една или друга причина морето не е вашата дестинация, то ние ви предлагаме да посетите едно райско място и то не къде да е, а в сърцето на най-красивата планина – Родопите. Както е казал патриархът на българската литература: „Който не е видял Родопите – не е видял България”.

Batak

Говорим за е шестият по големина язовир в страната – язовир Батак. Той  се намира на 4 км от печално известният град  Батак и на 12 км от СПА столицата на България – Велинград. Изграден е на река Мътница през 1959 година на мястото на Баташкото блато. Заради размерите си е наричан „ Морето на Родопа”, площта му е цели 22 км², а обема – 309 млн. м³.

Инфраструктурата в района е добре развита и може лесно да се стигне с кола. В околностите има няколко планински курорти. Цигов чарк е разположен на западния му бряг, а близко до него е изградено летовището Дъното, което пък е в близост до летовище Свети Константин. В тях има места за настаняване от всякакъв тип, в зависимост от предпочитанията – от луксозни хотели, частни и семейни вили до еднофамилни къщи и бунгала. Ако, обаче, сте почитатели на приключенията спокойно може да разпънете своята палатка на някое удобно местенце на брега и да се любувате на красотата. Районът разполага с много ресторанти и механи, които предлагат вкусна храна, а също и хранителни магазини, откъдето може да напазарувате за барбекю на открито.

BATAK

За любителите на риболова язовир Батак е истинска находка

Спокойно можете да хвърлите въдицата и с удоволствие да се отдадете на любимото хоби, защото разнообразието е голямо – тук живеят костур, кефал, червеноперка, толстолоп, както и големи екземпляри от шаран и сом. Много малко язовири в България могат да дадат на рибарите истинската тръпка от уловената награда.

Ако риболовът не е вашето „любимо занимание”, то не се притеснявайте, защото в района се предлагат множество атракции. На територията на община Батак има немалко маршрути за туристически преходи. Възползвайте се от тях, за да се запознаете със спокойствието на дивата природа, да се насладите изцяло на енергията на това място. Там ще откриете себе си, своя мир и гарантирано ще пожелаете да се върнете отново.

Друг предпочитан спорт за туристите е колоезденето, защото пътищата са лесно проходими и правят карането на колело истинско забавление. За привърженици на по-екстремните спортове – също ще останете доволни от посещението си. Около язовира се предлага и кану-каяк, както и разходка с някоя от лодките или водните колела. Ако сте отседнали в Цигов чарк, то непременно се възползвайте от тази услуга и отидете до островчето, което е много близо до базата.

Batak

Районът около язовира предлага прекрасни места за пикници. Той е обграден от прелестни върхове, чиито отражения във водата създават магични гледки. В околностите се намират и три биосферни резервата – Мантарица, Дупката и Купена, които пазят девствени гори и безброй птици и бозайници.

В околността на Батак има още много исторически и природни забележителности, които можете да посетите

Незабравимият град Батак е само на няколко километра. Историческият комплекс обхваща, освен музея, и Балиновата и Шаровата къща, както и църквата-костница Света Неделя. В експозицията на музея ще откриете експонати от различни цивилизации – на траките от войнственото племе беси, живяло по тези земи, на римляни, византийци, славяни, прабългари, османци и българи. Всеки от нас е чел стихотворението „От Батак съм чичо”, но едва ли има по – емоционален и по – разтърсващ прочит от този, в който сте обградени от стотиците имена на загиналите в Априлското въстание В музея още се предлагат разходки и беседи в целия музеен комплекс, също картички и сувенири, които можете да закупите за спомен.

Църквата – костница е недействаща църква, в която времето е спряло. Тя е символ и стожер на българщината. Църквата се свързва с Априлското въстание, като се оказва последната крепост на българите, чиито отпор довежда до Баташкото клане. Там се съхраняват костите на загиналите хора – мъже, жени, а също и много невръстни деца. Запазен е кладенеца, който майките са изкопали с голи ръце, за да осигурят вода за децата си. Също можете да видите и окървавения дръвник, на който много хора са изгубили живота си. Предупреждаваме, че гледката и експонатите не са за емоционални и чувствителни хора.

Близо до града, в Баташката планина, се намира и една от най – причудливите пещери в България – Снежанка

яз.Батак

За да стигнете до нея трябва да сте изключително внимателни, защото пътят е тесен и криволичещ между отвесните склонове на планината. Гледката и пейзажите, от друга страна ще се запечатат в съзнанието ви за много години. Пещерата е труднодостъпна, защото до нея води стръмна екопътека. Получава името си, заради пещерните форми, които наподобяват приказната героиня. Известна е с голямата си популация на прилепи и за да бъде тя запазена обектът се затваря по време на тяхното размножаване.

яз. Батак

Баташкият язовир и околностите му са едно от онези богатства на страната ни, заради които си заслужава да се гордеем, че сме българи. Там се преплитат природни, исторически и обаятелни и омайни гледки, в които човек опознава себе си, намира своята душевна хармония и се свързва с природата. Сигурни сме, че вашето сърце ще остане там и ще искате да се връщате отново и отново.

Полет към Изгрева (яз.Батак)