Palatka.bg

Пуерто Рико – непознаният остров, който може да предложи толкова много…

Суперхитът „Despacito” се превърна в истински бум за няколко месеца и буквално „счупи” рекордите по гледаемост преди няколко години. Парчето е заснето на екзотичния остров Пуерто Рико и показва красотите и красавиците на островната държава. Именно затова днес решихме да ви запознаем по-подробно с това малко, но райско парче земя.

Пуерто Рико или в превод от испански „Богато пристанище” е част от групата на Големите Антилски острови в северно Карибско море. Интересен е статутът на острова, който е „свободно присъединила се държава към САЩ”, но се управлява самостоятелно. Най – голям град и столица е Сан Хуан, основан през далечната 1521 година.

Това, с което островът привлича хиляди туристи, е голямото разнообразие

Наистина е впечатляващо как на толкова малка площ може да видите почти всичко (е, без бели мечки, разбира се). Дори самата природа е забележителна – там се преплитат високи върхове, плодородни равнини и безкрайното синьо море. Гледките и всевъзможните пейзажи действително ще ви накарат да останете безмълвни.

Друго, което ще ви направи впечатление е разликата между столицата на държавата и останала част от острова. Докато Сан Хуан е модерен развиващ се град, близък до американските и предлагащ всички забавления, то навсякъде другаде хората живеят на принципа на гета. Именно там, обаче, се разкрива истинският пуерторикански дух и очарование. Но фактът, че са бедни, изобщо не пречи да са щастливи. Това ще разберете веднага след спускането на нощта, когато улиците се затварят за автомобили.

На тяхно място излизат хора, които под звуците на местната музика и латино ритмите, се забавляват, въпреки трудностите на живота в тази страна. Ще имате удоволствието да получите някой безплатен урок по бачата или салса, тъй като пуерториканците са изключително топли  и любезни хора, с гореща кръв. А и няма как да не бъдете завладени от ритъма.  Също не пропускайте да опитате и страхотните коктейли, които се предлагат.

Освен забавление, Сан Хуан предлага и много забележителности

Такава е старата част на града, запазила в себе си архитектурата на колониална Испания. Той е ограден от висока стена, построена през XVII век за близо четиридесет години. През осемдесетте години на миналия век старият град и стената са обявени за световен исторически обект на ЮНЕСКО. Самият град е малък и не е трудно да се обиколи пеша. Уличките са тесни и калдъръмени, а къщите разноцветни и могат да накарат всеки да се усмихне.

Друга емблематична забележителност е крепостта Сан Фелипе дел Моро или просто Ел Моро. Тя се намира в северозападната част на острова и е построена през XVI век. Векове наред успешно е бранила острова, докато от 1898 до 1961 година не е превзета от американците. Те заличили първоначалния ѝ облик, като построили различни нововъведения, но през 1961 Ел Моро е обявена за национален парк и върната в предишното си състояние. За да стигнете до това  прекрасно място, обаче, ще трябва да се потрудите, защото пътят е дълъг, а в самата крепост има много стълби. Гарантирано е, че всяко усилие си заслужава.

В Пуерто Рико се намира и втората най – стара катедрала в Новия свят, а именно Сан Хуан Батиста

До нея се намира и манастирът на ордена на Кармелитие, съществувал от 1651 година до 1903 година. Строежът му е започнал през 1651 година по нареждане на крал Филип IV. От 1962 година сградата е превърната в хотел, но е реставрирана и със запазена архитектурна автентичност.

Както вече споменахме природата на острова е несравнима. Там са разположени четири ценни екосистеми. Заради разнообразния релеф и климат, островът е дом на много растения и животни. Гората „Ел Юнке” е една от малкото останали в Карибския басейн влажни тропически гори. Там живее символът на страната – дървесната жаба „кокѝ” и застрашеният от изчезване пуерторикански папагал. Освен влажните тропически гори там са съхранени и едни от малкото на планетата сухи такива.

За хората с приключенски дух на острова се предлага разходка в дълбоките Camuy Caves, където ще се сблъскат с кални подземни реки и дълбоки дерета. Ако сте почитатели на гмуркането, то тогава няма да искате да си тръгнете от там, защото може да практикувате любимото си занимание на много места. Едно от тях е „Стената”, която е дълга 35 км., а дълбочината ѝ достига до 430 метра. Там отблизо ще разгледате морския живот и обитателите на морето. Също така една от най – големите атракции е „Биолуминесцентният залив”, който се намира съвсем близо до острова. 

Това, с което е интересен е една от най – невероятните гледки на планетата, защото мястото е наситено с фосфорициращи водни организми. Когато се се изплашат, те излъчват зелено-синя светлина и създават около себе си приказно сияние.

Разбира се, островът крие и много други красиви места, като например обсерваторията, която притежава най – големия радиотелескоп в света – Observatorio de Arecibo. Сигурни сме, че всеки ще намери още много вълнуващи места за посещение.

Именно затова това малко магическо кътче земя е така обаятелно и несравнимо. Но все пак не пропускайте да си починете на прекрасните пуерторикански плажове, които се мият в кристално чистите води. Не напразно те са едни от най – известните в света. Ако наистина посетите острова сме сигурни, че ще намерите нещо, което да грабне сърцето ви и тези дни ще бъдат най – прекрасните в живота ви.