Palatka.bg
Севан

Водната перла на Армения – езерото Севан и неговата магия

Армения няма излаз на море, но има синята си перла езерото Севан. Това е нейното тюркоазено съкровище, което арменците никога не биха изтъргували за нищо на света.  Севан е гордостта на арменския народ и към езерото се отправят почти всички арменци, за да прекарат незабравимите си летни ваканции.

Езерото Севан – да се вкорениш във вечността 

Езерото Севан – да се вкорениш във вечността

Зареяли поглед в езерото, ще почувствате как се вкоренявате във вечността, където никой не е там освен вие и където всяка част от вас изглежда концентрирана върху езерото. Докато магията на езерото не ви отведе отвъд вашите собствени граници, за да отидете там където никой не е бил преди това. Това е вашият собствен свят, в който само вие се виете като спирала в танц със собствените си мисли. И този вълшебен миг изглежда напълно хармонизиран със звуците на бистрата вода на езерото и бризът, който духа върху лицето ви и красивата природа наоколо.

Езерото Севан се намира в провинция Гегаркуник

Езерото Севан се намира в провинция Гегаркуник, на 60 километра северно от столицата Ереван.

Това е най-голямото езеро в Кавказкия регион. Значението му се обуславя и от факта, че то осигурява прясна вода и сладководна риба за района на Кавказкия полуостров. В допълнение, то е едно от най-големите сладководни високопланински езера в Евразия. Обърнете внимание, че басейна на езерото съставлява една шеста от цялата територия на Армения. Двайсет и осем реки и потоци се вливат в езерото и от него изтича една река. Това е река Раздан.

В началото на 20-ти век Армения става държава-членка на Съветския съюз и по решение на съветското правителство водата на езерото е била понижена и използвана за напояване и водноелектрически цели. В резултат на тези дейности островът, на който се намира красивият манастир Севанаванк, се превръща в полуостров. В последните години арменското правителство има план за увеличаване нивото на водата.

В момента езерото играе огромна роля в икономиката на страната, защото арменците получават електричество на ниска цена.

Освен това те разполагат с риба, отдих и туризъм. Езерото е и основният източник на вода за селскостопански цели.

Езерото Севан – високо, високо

Езерото Севан – високо, високо

Езерото се намира високо в планината. Това означава, че климатът е по-студен, отколкото в други области. През януари температурата може да достигне минус 6 градуса и до 16 градуса през юли. По принцип там е ветровито.

Природата около езерото Севан е богата

Природата около езерото Севан е богата на ендемични растителни видове и пъстър животински свят

Басейнът на езерото включва около 1600 вида висши растения. От тези 1600 вида 48 са регистрирани в Червената книга на Армения. Шест вида са ендемични. Фауната пък е представена от риби, влечуги, земноводни, птици и бозайници.
Има шест вида риба. Два от тях са ендемични и два са регистрирани в Червената книга на Армения. Най-популярната риба е вид пъстърва, която е на ръба на изчезването.
Има и четири вида земноводни. 18 вида влечуги. Тревните змии могат да се видят навсякъде. Тук прелитат 210 вида птици, от които само един е ендемичен.

Езерото Севан е на по-малко от час разстояние от Ереван

Една от най-често срещаните птици е арменската чайка. В периода октомври-декември езерото е домакин на мигриращи птици. Има 36 вида бозайници. Най-често срещаните са европейският заек, червената лисица, вълкът и т.н.Езерото Севан е Национален парк на Армения

Паркът е създаден през 1978 г. с територия от 150 000 хектара. Тя включва езерото и 24 800 хектара околна земя. През 1993 г. е обявен за Рамсарско място – тоест влажна зона от международно значение. За пример: в България също има Рамсарски зони. Това са резерватите Сребърна и Ропотамо.

Езерото Севан е на по-малко от час разстояние от Ереван

Езерото Севан е на по-малко от час разстояние от Ереван

Намира се недалеч от Ереван и ще ви отнеме по-малко от час, за да стигнете с кола. Но ако сте без кола, пътуването с група е по-удобно и по-евтино, отколкото с такси. Друг вариант за пътуване е чрез минибус, който ще ви струва евтино, около 2 долара.

Обикновено има организирани еднодневни или двудневни екскурзии до езерото за големи групи. Лятото вашата почивка около езерото ще бъде свързана освен със самонаблюдение и с плуване и излежаване под палещите лъчи на слънцето, а така също и с хапване на барбекю, плодове и зеленчуци.

Обикновено има организирани еднодневни