Palatka.bg

Езерото Шеосар в Пакистан – сърцето на Пакистан, туптящо с цялата любов на света

Наричано от някои “Раят на земята”, езерото Шеосар в Пакистан е едно от най-красивите места на света. Ако наистина искате да посетите и да се насладите на нещо толкова приказно, като прекрасни хълмове, застлани със зелен мокет, изпъстрен празнично с цветя и чудно чисто и туптящо от живот езеро в средата, то прекарайте поне една нощ там. Трябва ви само къмпинг оборудване и всичко необходимо за живот под звездите, защото езерото се намира в Национален парк Деосай, където няма никакви съоръжения. Тук е забранен ловът и риболовът, за да се запазят популациите от мечки. Някой би казал в този случай „Ако не искаш да срещнеш мечки, не отивай в гората”. Но тази статия е за онези волни души, които не само ще отидат в гората, но и ще заживеят заедно с мечките.

Националният парк Deosai е отворен само за 3-4 месеца в годината от юни да септември.

Националният парк Деосай е отворен само за 3-4 месеца в годината от юни да септември. Но най-доброто време за посещение на Deosai е през последните 2 седмици на август. Тъй като това е сезонът на цветята и Деосай ще бъде покрит с буйна зелена трева и цветя.

Тук можете да отседнете на къмпинг в близост до езерото. Наоколо се разхождат и чудните представители на дивата природа, като хималайската кафява мечка, хималайския ибекс, червената лисица, сивият вълк и снежния леопард. А в небето прелитат златни орли, белоглави лешояди и соколи. Платото Deosai е второто най-високо плато в света след Тибетското.

Езерото Шеосар в Национален парк Деосай, Пакистан, е истинско чудо на природата. Намира се на височина от 4 141 метра и е известно като сърцето на Деосай, което в сезона на цветята е божествено олицетворение на влюбеното сърце – пълно с живот, заобиколено от цветя, зеленина и умопомрачителни пейзажи, толкова великолепни, че напълно да те изтръгнат от грозната и бетонна действителност на стандартното ежедневие. Езерото е едно от най-високите езера в света и е класирано в не една и две класации като едно от най-красивите природни кътчета на земята.

Времето в Национален парк Deosai винаги е непредсказуемо, също като любовта.
Времето в Национален парк Деосай винаги е непредсказуемо, също като любовта.

Юли и август са приятните месеци на годината. Поляните  са зелени и красиви, колкото стон в тишината на слънчевото утро, носещ се по сините води на магнетичното езеро. Въпреки това, понякога вали сняг дори и през юли и август. Езерото се обагря в различни цветове в различните сезони и метеорологични условия. През лятото езерото изглежда удивително красиво, с кристално синя вода, гушната силно в прегръдката на  буйни зелени ливади и цветя, които отразяват пролетта през лятото. Тревата става кафява и тъжна по време на есента, за да се затвори в себе си целият регион през зимата, покрит с тежък самотен сняг.

Думата Sheosar е комбинация от две думи Sheo и Sar на местния език и означава „сляпото езеро”.
Думата Шеосар е комбинация от две думи Шео и Сар на местния език и означава „сляпото езеро”.

Нещо като „любовта е сляпа”, само че преведено от местния език на езика на любовта. Последният обаче не е език, а чувство, носещо се подобно на лист върху чистата като сълза вода на езерото.

 Всъщност езерото се нарича така, защото няма връзка с други водоеми в околността. То е пълно с риба, която по време на зимния сезон е чудесен източник на храна за кафявата мечка.

Езерото Sheosar е известно туристическо място, разположено почти на границата Каракорум-Хималая.
Езерото Шеосар е известно туристическо място, разположено почти на границата Каракорум-Хималая.

Заобиколено е от красиви овални планински върхове, които лесно могат да се изкачат. В ясен ден може да се види планината Нанга Парбат, наречена „планината убиец”, поради факта, че в началото на 20 век е взимала много жертви. Макар че през втората половина на миналия век жертвите много намаляват, все пак изкачването на връх Нанга Парбат остава един от най-трудно достижимите върхове в техническо отношение за катерене. Това е и втората по височина планина в Пакистан с височина 8.126 м над морското равнище. От нивото на езерото  може да видите и околните заснежени планини и равнини в района.

Къмпингите са добре обозначени и може да се разположите на север от езерото. Водата на езерото не се препоръчва за пиене, има изведена питейна вода в близост до къмпинга.

Достигането до езерото е свързано със завладяващо пътуване, т

Достигането до езерото е свързано със завладяващо пътуване, тъй като пътят се вие през красиви долини, покрай кристално сини води, буйни зелени ливади, покрити с разнообразни алпийски цветя, потоци, напояващи пасищата, ледници и красиви зелени планински върхове, увенчани с корони от сняг, които винаги навяват хладен бриз. Топлината и гостоприемството на местните хора са допълнителна красота, която наистина ще ви стопли.

Изгревите и залезите винаги са невероятни в Деосай. В ясен ден времето остава доста приятно, а гледките към околните планински върхове, които са загърнали в скута си ливадите, са удивителни. Гледката към езерото през лятото е наистина равносилна на любовта в гърдите на планината. Тихото синьо езеро, заобикалящата го зелена трева с разцъфтялата любов в сезона на цветята и полегатите планини, почетени със снежни корони, са рай за фотографите, които си мечтаят да уловят завинаги непреходната красота на природата.