Palatka.bg
Автор: donev.net

Кара Дере – да къмпингуваш на плажа под звездите

Кара Дере е местност, която се превърна в една от най-дискутираните теми, свързани с българското Черноморие и ще бъде особено актуална и в следващите години, тъй като според мнозина този плаж е последният изцяло див и незастроен бряг в цяла България.

Кара Дере е най-южната местност на Варненското Черноморие

Най-близкият до плажа град е Бяла, който се намира точно над местността и с кола се стига за около 5 минути. Пеша ще се наложи да походите около 30-40, защото се изкачва уморителен и умерено стръмен наклон. Именно от Бяла туристите, които се отдават на почивка на Кара Дере, купуват всичко, от което се нуждаят. Най-често се пътува с кола и се пазаруват храна, вода, дърва за огрев и принадлежности. Асфалтовият път свършва около 1 км преди самият плаж, а след това се продължава по черен път.

 Причината, поради която Кара Дере често разбунва духовете в общество е сблъсъкът между желаещите да оставят плажа абсолютно незастроен и див и тези, които са на мнение, че подобно природно съкровище би трябвало да се развива и да носи приходи. Съществуват множество архитектурни планове, които предполагат застрояване на местността в различна степен.
Кара Дере е един от най-сгушените и скрити плажове, но същевременно е един и от най-дългите по цялото Черноморие.

Не съществува друго място в България, където можем да открием няколко километра изцяло незастроен плаж, по който да може да се разхождате спокойно, да забравите шума на колите и техните изпарения, да нямате нито обхват, нито покритие и да забравите всичко, отвъд слънчогледовите хълмове, които прикриват Кара Дере от външния свят. Местността ви предлага тишина, мир и възможност да се откъснете от всички проблеми и нерви на големия град.

Водата в този район е кристално чиста, а плажът е неохраняем и задължително трябва да внимавате при плуване. Поради огромния плаж и относително малкото хора, които го посещават, водата няма възможност да се замърси. Този лукс води всеки ден хиляди рачета, риби и делфини близо до брега. Тяхното присъствие е честа гледка, и ако останете в местността за повече от няколко дни е почти невъзможно да не се натъкнете да грациозно танцуващи във водата делфини.

Времето на Кара Дере има свой собствен ход.

Активният сезон за туристи обичайно е от от май до октомври.От местните хора плажът е използван целогодишно за разходки и кратки почивки.Изпепеляващите летни дни в палатките и под тентите са бавни, леко лениви и мързеливи. Дават възможност да се насладим на всеки един момент, а на Кара Дере има много неща, на които да се наслаждаваш. Плажът е изключително чист, независимо че няма фирма, която да се грижи за него. Регулярни почиствания на местността се правят от самите хора, които са дошли да почиват на плажа. Боклуците, които се събират рядко са оставени от къмпингуващи и местни хора, а най-често са изхвърлени отпадъци от морето.

Водата, както вече споменахме, е абсолютно прозрачна и бързо ще забравите неприятните си изживявания от други почивки. Широката брегове ивица дава възможност морето да се “самопочиства” и камъните, водораслите и медузите са изключително рядка гледка. Убедени сме, че на нито един друг плаж няма да се радвате на такова богатство от красиви миди и рапани. Тук те се откриват буквално на всяка крачка и вероятно ще ви изкушават сериозно, което ще доведе до натежал багаж и сувенири, с които да украсите дома си и той да остане завинаги с морска атмосфера

В края на деня слънцето ще се снижава постепенно, носейки свежестта на вечерта и нейният лек нежен разхлаждащ бриз.

 

Само след около час, спускайки се бавно над лазурното море ще настъпи нощта. Нейната черна прегръдка ще разкрие пред вас една от най-невероятните звездни картини, които сте виждали в живота си. Небето над вас ще бъде обсипано с безкрайни блещукащи точки и неизброими съзвездия. При ясно небе и липса на облачност без проблеми ще различите и Млечния път.

Ако не сте опитни и добре подготвени къмпингари, ви съветваме винаги да проверявате прогнозата за времето преди да се запътите към Кара Дере. Както навсякъде по Черноморието, така и тук отвреме-навреме се случват летни дъждовни и гръмотевични бури. За разлика от курортите обаче, тук единственото палатката ви е мястото, където може да се скриете от пороя. За да не превърнете почивката си в приключение е по-добре да изчакате следващите слънчеви и спокойни дни. В случай, че сте уверени в стабилността на палатката си и малко дъжд няма да ви разтопи, то не се притеснявайте. Бурите тук рядко са продължителни и в повечето случаи приключват за няколко минути, които обаче, са с особено интензивен дъжд и силен вятър.

Кара Дере е специално място на българското Черноморие, което несъмнено ще предизвика емоции у вас

Няма как да гадаем какви ще бъдат те, тъй като това зависи изцяло от това какво очаквате и търсите от плажа. Ако желаете да се насладите на спокойствие, тишина, незастроена природа и да се откъснете временно от света, то предполагаме, че Кара Дере може да влезе под кожата ви по начина, по който ще ви зарази за години напред да си представяте красивите летни вечери с чаша в ръка и мигащите светулки в близката гора. Ако сте почитатели на почивка, в която всичко е предварителни уредено, уговорено и предпочитате да сте на място с магазини, улици и хотели, то е по-добре да пропуснете Кара Дере. Вероятно ще се чувствате далеч по-добре, ако се насочите към някой от утвърдените курорти. В местността не съществува никаква инфраструктура, което може да се окаже изпитание, ако предпочитате винаги да имате достъп до всичко.

Кара Дере е плаж за емоции и спомени. Спомени, които са отминали и бъдещи такива, които тепърва ще се създават. Вие сами ще усетите най-добре дали местността и преживяванията, които предлага са за вас. Съществуват само два варианта на преживяване на този плащ със собствената атмосфера и характер. Или ще осъзнаете, че този тип почивка не е за вас, или ще влюбите до полуда в Кара Дере.

 

Заглавна снимка: Автор: donev.net

Фотограф: Делян Тодоров