Palatka.bg

Блокът Сао Вито в Сао Пауло – най-голямото “вертикално” гето в Бразилия

Един от най-големите градове в света, превърнал се в символ на идеята за етническо разнообразие е Сао Пауло в Бразилия. От едно бедно и миниатюрно село Сао Пауло се превръща в един от най-големите мегаполиси на планетата, строени някога, в който живеят повече от 20 милиона души. Макар и слабо развит по време на колониалния период от историята на Бразилия, когато страната става напълно независима държава, районът на Сао Пауло търпи бурно развитие, като са издигнати хиляди частни и обществени сгради, а хора от различни етнически групи и части на Бразилия се насочват към новия икономически център на страната с надеждата да заживеят по-добре в развиващия се скоростно район.

Днес можем да кажем, че със сигурност Сао Пауло е един много, много известен град

Град, който обаче има спорна слава, която не може да бъде генерализира като положителна или отрицателна. Сао Пауло е едновременно известен със своите великолепни музеи, които притежават множество ценни и редки артефакти, със страхотните си галерии, с едни от най-добрите ресторанти и кина в цяла Южна Америка, които привличат огромен брой посетители, но и висока престъпност, бедност и липса на възможности за развитие за много местни жители.

São  Vito

Строителството в града е постоянен и динамичен процес. Новите сгради се появяват на хоризонта за изключително кратко време и за да се направи място за новите бижута на града се налага разрушаването на много стари сгради, които обаче за добро или за лошо са се превърнали  в част от атмосферата на Сао Пауло. Някои от тях обаче биват реконструирани, вместо унищожавани.

Една от съвременните сгради, строени през втората половина на 20-ти век, която опитаха да се спасят от пълното унищожение, но не съумя е известният блок Сао Вито. Построен през 1959 г., Сао Вито е жилищна сграда, изградена като възможно решение за многото идващи в града имигранти, които се преместват в Сао Пауло, за да търсят по-добри възможности за работа и образование.

Блокът има цели 27 етажа и за период от 20 години е постоянно населяват от повече от 3000 души

Приземните етажи са били изградени с цел да служат като магазини, които да осигуряват всичко необходимо на това малко градче. На покрива на Сао Вито пък има невероятна аудитория, където известни артисти от различни сфери на изкуството изпълнявали разнообразни шоу програми, които осигурявали и нужната доза забавления на живеещите в този чудовищен блок. Много местни и чуждестранни архитекти твърдят, че сградата е пълен провал, а проектът не е адекватен, защото за наемателите било твърде трудно, скъпо и натоварващо да поддържат толкова масивна и пренаселена сграда.

Поради огромният брой жители, които обитавали апартаментите, отделните имоти били разделени със стени, които да превръщат един апартамент в няколко,  така че повече хора да могат да живеят в блок, което обаче постепенно превръща сградата в претъпкана кооперация, която не предоставя елементарни условия за живот. Дори не е нужно да отбелязва колко опасна е подобна сграда в случай на пожар, и че блокът не е отговарял на дори най-елементарните условия и правила за безопасност. Да се живее в подобен блок е изключително рисковано за всяко едно семейство, а фактът, че логично, сградата се е намирала в лош и беден квартал, с висока престъпност и напрежение, по никакъв начин не подобрявала ситуацията. Поради всички тези причини, както и проблеми с водоснабдяването и изхвърлянето на отпадъци, много от жителите напуснали домовете си и до 2004 г. сградата била вече напълно изоставена.

След 2004 г., когато сградата остава празна, много бездомници, престъпници и наркомани започнали да се нанасят във вече изоставените апартаменти

Вътрешността и фасадата бавно започнали  да се разпадат и  блокът тотално спрял да бъде дори относително безопасен за живеене. Поради високите нива на престъпността около сградата, лошата слава на квартала или липсата на политическа воля за справяне с проблема, никой дори не си е помислил да направи реконструкция на блока.

Планове за ремонт все пак се зараждат с цел да имотите бъдат превърнати в апартаменти под наем. Много от предишните наематели, които все още са собственици на апартаменти в Сао Вито, започнали да си организират срещи, на които им било обяснено трагичното положението със сградата и защо би било по-добре да се съгласят след евентуалния ремонт да отдават апартаментите си на жители с ниски доходи, които могат да си позволят да живеят там.

Прочистването на района от ширещата се престъпност със сигурност е едно от най-големите предизвикателства пред подобен проект. Все пак, собствениците и властите решават да се опитат да задвижат идеята. Избрана е фирма и архитекти, които да подготвят ремонта. За съжаление обаче, проектът е неуспешен, поради високите разходи за превръщането на сградата отново в обитаем и безопасен блок. Сао Вито е подготвен за разрушаване заедно със съседната сграда – блокът Меркурий. 59 от собственици на имоти в сградата съдят общината за решението ѝ, което забавя разрушаването с години. В продължение на период от 5 години се очаква единствено решението на съда, а общината е готова с подготовката на идеята си.

Финално сградата Сао Вито е разрушена през 2011 г., с което се слага край на живота на един култов за Сао Пауло блок, който се превръща в символ на проблемите с липсата на жилищни площи, бедността и престъпността в развиващата се Бразилия.