Palatka.bg

„Орлово око“- докоснете се до Родопите през погледа на птиците

Планината. Толкова прелестна. Магнетична. Разширява светогледа ни. Помага ни да видим света през нови очи.

Да преоткрием себе си. Планината е един друг свят. По-прекрасен. По-добър. Когато сме сред природата сякаш ставаме част от нея. Забравяме проблемите и тревогите си. По този начин ще се почувствате и на „Орлово око“. Единствената по рода си панорамна площадка в България в планинска местност.

SAM_3687

„Орлово око“ се намира в Родопите на връх Свети Илия. По време на дъждове не е препоръчително качването до там, защото падат многобройни гръмотевици. Поради тази причина върхът е кръстен именно на този светец, смятан за повелител на бурите. Местните вярвали, че той ще ги пази от тях и те няма да достигат близките села. До площадката може да стигнете по два начина. Ако искате максимално да се насладите на Родопите имате възможността да тръгнете пеш по екопътеката, която започва от село Ягодина. Пътят е около час и половина.

View from Orlovo oko

На моменти ще се наложи да изкачвате по-полегати склонове и стръмни и тесни пътечки, но маршрутът не е трудно проходим. Затруднения е възможно да изпитате, ако тръгнете след като скоро е валяло, защото гористите участъци ще са кални и хлъзгави. Ако обаче сте фенове на екстремните преживявания и/ или не предпочитате вървенето може да се качите до „Орлово око“ с джип. Ще намерите десетки, които водят до там в близост до входовете на Ягодинската пещера и пещерата „Дяволското гърло“.

on our way to Orlovo oko

Площадката „Орлово око“ се извисява на 1563 метра надморска височина

Кръстена е така, защото разкрива панорамна гледка от птичи поглед към Родопите, а усещането може да накара всеки човек да се почувства величествен като орлите. Създадена е благодарение на проекта на туристическо дружество „Родопея“. Построена е от стомана и бетон и издържа до 3 тона. Макар и да знаете, че конструкцията е здрава, все още ще имате чувството, че вървите по облаци. Трепетът става по-голям с всяка направена крачка. Докато стигнете до края кръвта ви бушува. Сърцето бие толкова силно, че имате чувството, че чувате собствения си пулс. Преживяването може да ви се стори дори екстремно, ако имате страх от височини. В такъв случай вместо на страха се отдайте на адреналина. Защото в края на площадката се разкрива приказна гледка. Поглеждайки надолу ще видите не само страховитата височина и прелестни скали, а и зашеметяващото Буйновско ждрело. Ако се огледате около себе си ще забележите, че сте заобградени от планини. Гледката не е само към Родопите, а и към Рила и Пирин. Затова отворете сетивата си. Потопете се в красотата и величието, които се разкриват пред вас.

Bulgaria,Orlovo oko... Amazing moment! 🌲❤️❤️❤️

Орлово око не е просто панорамна гледка. То е чувство и емоция, които трябва да се изживеят.

Автор: Мария Стоянова