Palatka.bg
Анхел

Водопадът Анхел – дивото, уникално и изненадващо сърце на Венецуела

Колкото и изненадващо да е „Ангелският” водопад всъщност не е кръстен на божественото създание, а на американския пилот Джими Ейнджъл. Историята около това магично място – водопада Анхел, започва, когато американският пилот Джими Ейнджъл летял над района през 1935 г. Той се издигнал над джунглата и достигнал върха на самотната планина в търсене на златно находище. Самолетът му се повредил и катастрофирал в джунглата на върха на планината.

Джими Ейнджъл
Канайма

Джими и неговите спътници остават невредими, а когато слизат надолу в търсене на път, забелязват нещо внушително там горе: огромен водопад, какъвто не били виждали никога през живота си, дори не можели да си представят, че съществува такова място. Джими Ейнджъл не е останал особено щастлив, когато е трябвало да се върне към цивилизацията, защото мястото му се е видяло пленително.

А самолетът остава забит

А самолетът остава като паметник на откритието му. Скоро целият свят разбира за съществуването на водопада Анхел (така се произнася), кръстен на пилота, който го “откри”. И макар че покойният вече Уго Чавес го беше прекръстил през 2009 г. от Анхел на Керепакупай-Меру, както го били наричали местните индианци, водопадът за целия останал свят остава Анхел.

Къде е Анхел?

Къде е Анхел?

Водопадът Анхел се намира в далечна, буйна джунгла, без никакви пътища. Малцината, които се решават да достигнат Анхел, по-често се отказват да пренощуват в хамаци в един от лагерите в близост до основата на водопада. Но това е голяма загуба, защото пътуването с кану, природата наоколо и преживяването от престоя в лагера са почти толкова запомнящи се, колкото самият водопад.

Южна Америка сама по себе си е дива, уникална и изненадваща дестинация. Но все пак някои страни са особено популярни сред туристите, докато други имат доста по-малко посетители. Венецуела е сред по-нежеланите територии за опознаване. Това, разбира се, има своите плюсове и минуси.

Южна Америка

Транспортната инфраструктура е много рехава и в страната няма почти никакъв хотелски комфорт. Но ако място като водопада Анхел беше, да кажем, в Перу, то той далеч нямаше да е тази дива, китна хубост, а претъпкано с туристи, туристически агенции, измамници и магазини за подаръци място.

Но водопадът Анхел  няма абсолютно нищо общо с това. И слава Богу! Той все още е едно от малкото съхранени девствени кътчета, при това е сред най-забележителните места на земята. Като добавим и факта, че всеки, който има късмета да достигне до Анхел, го притежава почти само за себе си, най-много наоколо да има още 6-7 човека, то той е всичко друго, но не и туристически. Вероятно и Анхел след някоя и друга година ще се окаже претъпкан от посетители, но засега не е и е истински очарователен.

Ангелът, кацнал на върха на Национален парк Канайма
Ангелът, кацнал на върха на Национален парк Канайма

Водопадът Анхел е най-високият водопад в света и е най-популярната туристическа атракция на Венецуела. Общата му височина е 979 метра, от които 807 метра са бликащи, подскачащи и падащи свободно води. Той е голям около 16 пъти височината на Ниагарския водопад.

Анхел се намира в национален парк Канайма, в щата Боливар, в Боливарска република Венецуела. Районът граничи с Бразилия и Гвиана. Това е наистина красиво място, изпълнено с пещери и реки. Тепуи (в превод от езика на местно племе „дом на боговете”) са планински масиви, които създават сюрреалистични пейзажи от безкрайни водопади, каскади и скални образувания.

Анхел се намира в национален парк Канайма,
Не пропускайте екскурзия до връх Рорайма, ако искате да почувствате насладата от гледката на Тепуи. Този планински масив е единствен в целия свят.

Венецуела не е най-безопасното място в света, но Рио де Жанейро също не е безопасен град. Това означава, че трябва да бъдете малко внимателни навсякъде, където отивате, но все пак не се превръщайте в параноици. Ако вече сте посетили Бразилия или Колумбия, може да посетите и Венецуела.

Анхел се намира в национален парк Канайма, в щата Боливар,

Как се стига до водопада Анхел

Има малък град в огромния парк Канайма, който също се нарича Канайма. Този град е отправна точка за всички обиколки до Анхел и други близки дестинации.

Няма път към Канайма, така че трябва да летите. Най-евтиният начин да стигнете до там е да летите от Пуерто Ордаз или Сиудад Боливар.

Полетът е голямо приключение. Те използват много малки самолети (три до пет места) и се движат бързо. Цената е около 45 долара.

Как се стига до водопада Анхел

За да стигнете до самия водопад, трябва да вземете лодка нагоре. Плаването е за повече от три часа и само водачите знаят пътя. Анхел е защитена територия от ЮНЕСКО.

Ако искате да опознаете Анхел и околността, е хубаво да предприемете експедиция за два-три дни. Тя струва около осемдесет долара и цената включва настаняване, храна, транспорт и гид.

По-евтино излиза екскурзията да бъде резервирана в летищните агенции в Пуерто Ордаз или Сиудад Боливар, а не в градските агенции. Можете да резервирате и в град Канайма за същата цена. Цената в Каракас, например, е повече от 500 долара. Това е твърде много.

По-евтино излиза екскурзията да бъде резервирана в летищните агенции в Пуерто Ордаз или Сиудад Боливар

Една тридневна екскурзия до водопада Анхел включва следните неща

Посещение на водопада Анхел, лагуната Канайма и няколко водопада като Хача, Сапо и Сапито. Пренощуването е в различни лагери – в близост до Анхел и в Канайма.

Целият район е невероятно красив. Мястото е пълно с тепуи, водопади, реки и лагуни.

Кога е най-добре да посетите този рай

Кога е най-добре да посетите този рай

Мястото е грандиозно по всяко време, но водопадът изглежда по-пълноводен и величествен в дъждовния сезон – обикновено между юни и ноември. През това време потокът на водата е по-голям, но пък небето е по-облачно.

След ноември е много вероятно река Карао да не е вече плавателна. Единственият начин да видите Анхел след това би бил да летите.

Гледката отдолу на водопада е завладяваща – това е 979-метрово падане на водата. Почти един километър.

Гледката отдолу

Снимки: Уикипедия

pixabay