Palatka.bg
Великденските обичаи

Великденските обичаи и традиции по света

Великден е най-важният празник в християнската религия. Към момента има много традиции и фестивали, които се честват по света, посветени на празника. Интересното е, че се празнуват и от хората, които нямат религиозни възгледи. Въпреки че повечето традиции и обичаи имат религиозни начала, Великден е и време да се насладим на началото на пролетта и новия живот. Символизиран с яйца, агнета и великденски зайчета, празникът обикновено е свързан с децата и събирането на семейството. Вижте какви са Великденските обичаи по света!

Великденските традиции в англоезичния свят

Великденските традиции в англоезичния свят са почти еднакви, с малки регионални различия, но всички са съсредоточени около великденските яйца и малките подаръци за децата.

През Велика събота обикновено се оцветяват яйцата, подготвят се кошници за Великден и се  пекат сладкиши. Тук има най-различни традиции, които не са свързани с нашите традиционни козунаци. Обикновено в англоезичните общности са правят сладкиши с единадесет топки от марципан, представляващи единадесетте верни апостоли и сладки великденски хлябове с различни форми и размери.

В неделната утрин децата обикалят градините, за да намерят своите Великденски кошници, които са били скрити от Великденския заек. Семействата се събират по-късно през деня за традиционното Великденско печено, което най-често е печено агне или шунка.

В някои страни има традиция да се хвърлят яйца надолу по хълмист склон и гледат кой печели.

В Бермуда,

В Бермуда, която е известна с отглеждането на Великденска лилия, основната черта на празненствата е свързана с пускането на хвърчила.

Това символизира издигането на Христос и специалните Великденски хвърчила са пускат навръх Великден.

В Германия, Австрия и Швейцария

В Германия, Австрия и Швейцария има традиция да се декорират дървета с яйца, това е известно като Великденско дърво.

По-лесната версия е да изрежете клони и да ги украсите с боядисани яйца, поставени във ваза на масата или на перваза на прозореца. Традицията да се пекат торти във формата на агнета, пилета и зайци е също широко разпространена.

В Словакия и Хърватия жените подготвят кошница, пълна с великденски ястия, като например оцветените варени яйца, хляб, шунка, хрян и торта, наречена “potica”, които се вземат в църквата, за да бъдат благословени от свещеника.

В Скандинавия се запазва традицията за оцветяване на яйцата за Великден. В Норвегия е обичайно да са карат ски на Великден. Магазините обикновено спазват Великденската почивка, като остават затворени за петте дни, въпреки че някои магазини за храна се отварят за няколко часа на Велика събота.

Огньове се палят

Старите и новите традиции се срещат във Финландия, Швеция и Дания, заедно с боядисаните яйца, малките деца тръгват от къща на къща, облечени в бяло и в замяна на напъпили върбови клонки, ще получат бонбони. В Швеция Великденската вечеря се състои от херинга, сьомга, картофи, яйца и други деликатеси, докато във Финландия обикновено е печено агнешко. Огньове се палят в Швеция на Великден от 18-ти век.

Друга страна, която пали огньове по време на Великден, е Кипър. Тук младите момчета събират дърва за огъня и после поставят Юда Искариотски в огъня, за да го изгорят.

Символиката на Великденските яйца

Символиката на Великденските яйца

Яйцето на Великден символизира не само камъка, който се отваря в Христовата гробница, но и новия живот, тъй като птиците излизат от черупката и следователно е универсален символ на Великден.

В католическата и православната църква Великденските яйца обикновено са оцветени в червено, което представлява кръвта на Христос. Обвивката на яйцето символизира запечатаната гробница и отварящите се в нея пукнатини означават, че Христос е възкръснал от мъртвите. Яйцата са благословени от свещеника в края на пасхалното бдение по време на Великденската събота срещу неделя и след това са разпределени на хората. Кошниците с Великденски храни, които трябва да се консумират от семействата, също се занасят в църквата на Великденската сутрин, за да бъдат благословени от свещеника. Това е традиция, поддържана и в Полша.

Има много процесии

Има много процесии в Италия през великденския период, някои от които продължават 24 часа в някои части на Сицилия.

Големи статуи се носят по улиците, а по пътя се четат молитви. Има красиво направени великденски яйца, които се продават навсякъде и тези с малки подаръци вътре могат да бъдат закупени или поръчани. Не един годежен пръстен е намерил място в такива великденски яйца.

Големи статуи се носят по улиците,

Големи статуи се носят по улиците,.

Снимки:

Martin

Beth Cherry

Loupiote

Loupiote

Thomas Eagle

Kaoru