Palatka.bg

Ньордлинген – градът, построен в метеоритен кратер

Намиращият се в провинция немската Бавария град Ньордлинген е напълно различен от всеки друг град в района и в Германия. Всъщност Ньордлинген не прилича на нито един друг град в целия свят. Този красив средновековен град, с население от едва 20 000 души, е разположен изцяло в масивен метеоритен кратер с размер около 25 километра. Този кратер, наречен Nördlinger Ries, се е образувал преди 14,5 милиона години, когато един метеор с размер около една километър се насочва към Земята, преминава през земната атмосфера и се приземява на повърхността на планетата, образувайки впечатляващия метеоритен кратер. Потвърждението на тази хипотеза е потвърдена преди едва петдесет години, когато се появяват нови доказателства, които доказват категорично, че именно метеорит е причинил кратерът, в който след милиони години се е създаден градът Ньордлинген.

В продължение на години се смятало, че плитката депресия, в която се намира градът, е вулканичен кратер

Едва през 1960 г. двама американски учени, Юджийн Мърли Шомакър (най-известен като съоткривател на кометата Шумейкър-Леви 9) и Едуард Чао успяват да докажат, след много теоритична, практическа и изследователска работа, че депресията всъщност е причинена от метеоритен удар. Докато посещава и разглежда църква в Ньордлинген, Юджийн Мърли Шомакър докосва една от стените на храма и забелязва ключова особеност. Той решава да отчупи малка част от материала, от който е изградена стената, за да види от какво е изработена тя. С удоволствие открива, че материалът е специфичен вид кварц – скала, която може да се образува само под изключително силен удар и обикновено се свързва с паднали метеорити. Последващите изследваняи и причувания на странните скални образувания в района на Ньордлинген категорично доказват, че кратерът е бил причинен от метеоритен удар.

Наблизо може да бъде видян и още един метеоритен кратер – кратерът Щайнхайм, с диаметър около 3,8 километра, който е разположен на около 42 километра югозападно от центъра на Ньордлинген. Учените смятат, че тези два кратера са се образували почти едновременно пот въздействието на метеор, който при преминаването си през земната атмосфера се разцепва на две части и двата метеорите удрят Земята почти в един и същи момент.