Palatka.bg

Съвети от астронавти за туризъм в Космоса

Както знаете – макар сега да ни се струва научна фантастика – туризмът в Космоса вече е факт. Множество компании предоставят такива услуги, а броят им се увеличава все повече и повече, както и желаещите. И макар засега тази услуга да е запазена за наистина най-богатите – кой знае, може пък някой ден да стане и по-достъпна за простосмъртните? Затова вижте няколко съвета за пътешествие в космоса от единствените, които могат да дадат такива.

Астронавтите са необичайна и изключително рядка подгрупа земляни. В историята те са само около 550 души, разказва сайта Travelandleisure.

За разлика от пътниците на авиокомпаниите, които се нуждаят само от подготовка за полетите си, купувайки билет, появявайки се на летището и слушайки кратък набор от инструкции за безопасност, астронавтите трябва да преминат дълги периоди на строго обучение за пътуването си. Тези приключения често включват безтегловност, космическа радиация, влошаване на мускулите и костите и много други опасни ситуации.

Затова от сайта Travelandleisure са решили да направят нещо много любопитно. Те са попитали няколко пенсионирани астронавти и бивш директор на космическия център Кенеди, за да споделим някои съвета от какво имат нужда като подготовка и съвет хората, които се готвят да пътуват в Космоса.

Бъдете с лек багаж

Чарлс Уокър лети на три космически совалкови мисии и е първият човек, който лети в Космоса на мисия, която е изпратена от неправителствена организация. Той настоява пътниците да „Помислете много за това, което ви трябва или какво трябва да имате с вас“ и да вземете предвид състоянието, в което може да се намерите, докато сте в Космоса.

„Както обемът, така и теглото на багажа са от решаващо значение както за космически пътувания, така и за наземни пътувания“, казва Уокър, „не забравяйте да опаковате леко.“ „Бъдете отворени към онова, което е около вас и се опитайте да сте психически готови да приемете нещо и да реагирате на него по спокоен начин“, продължава той.

Астронавта Никол Стот, чийто опит включва два космически полета и 104 дни, живеещ и работещ в космоса, както на космическа совалка, така и на Международната космическа станция е съгласен с този съвет за лекия багаж.

„Изумително е колко не ви е нужно. Имах един чифт панталони за моите три месеца в космоса и ми беше добре“, казва тя.

„В космоса можете да погледнете през прозореца и наистина да опознаете Земята – каза Стот. „Отначало исках да видя познати неща като Флорида, където израснах. Но скоро Флорида стана част от по-голямата планета“.

Бъдете отборни пътешественици

Джей Хъниккут, бивш директор на космическия център Джон Ф. Кенеди от НАСА, казва, че годините на наблюдаване на астронавти и обучение за космически пътувания са го научили, че успелите пътници са тези, които се чувстват комфортно с всякакви хора и онези, които са готови да съдействат, когато е необходимо.

Антон Далчев