Palatka.bg

В Холандия пуснаха първата велоалея от пластмаса в света

В опит за справянето с глобалното затопляне и замърсяване – в Холандия бе открита първата в света велоалея, направена изцяло от рециклирана пластмаса. Това се случи миналата седмица в холандския град Зволе, разказва вестник „Гардиън“. Пускането на първата алея е началото на пилотен мащабен проект, който предвижда скоро да ма много екологични велоалеи в Холандия – една от най-зелените и борещи се за чистотата на природата страни в света.

Първата пластмасова велоалея е дълга едва 30 метра, но е направена от 100% рециклирана пластмаса, което е еквивалент на около 220 хил. пластмасови чашки. Тя е свръх модерна и е оборудвана със специални сензори, които да следят температурата, влажността, броят на колелетата, които преминават през нея и други.

Проектът е съвместен между инженерната холандска компанията KWS, енергийната компания Total, както и производителят на тръби Wavin. Макар да звучи много незначително – търсенето на заместник на асфалта е все по-належащ глобален проблем. Всяка година асфалтът е виновен за изхвърлянето на около 2% от въглеродните емисии в атмосферата.

Ако проектът се окаже успешен – той може да е една от важните стъпки за справянето с глобалното замърсяване. От една страна използването на рециклирана пластмаса може да направи по-икономически изгодно и следователно – мотивиращо – събирането на изхвърлена пластмаса. От друга – и без това вредната пластмаса ще замести използването на асфалт, което от своя страна ще намали използването на все по-намаляващите ресурси за създаването му, както и вредните емисии, които се отделят, при направата му. По този начин се образува един икономически изгоден продукт, който пести пари и се бори със замърсяването на планетата.

В същото време обаче някои експерти са скептични към проекта. Според тях технологията трябва да бъде усъвършенствана и да се експериментира, преди да бъде пусната за масово използване. Потенциалният проблем е, че заради експлоатирането – пластмасовите пътища могат да започнат да се рушат, което да доведе до попадане на малки пластмасови частици в околната среда.