Palatka.bg

Изоставеният съветски лагер във Вюнсдорф, Германия

На около 40 километра южно от Берлин се намира малкият град Вюнсдорф, където живеят около шест хиляди жители. Но преди по-малко от тридесет години градчето имало далеч по-впечатляващото население от шестдесет хиляди души. Е, вярно е, че около петдесет хиляди от тях били войници на Червената армия. Те живеели в една от най-големите военни бази в Европа и най-големият съветски военен лагер извън СССР. Бившият щаб на съветските войски в Германия е бил толкова голям, че е бил известен като „Малката Москва“. Районът бил толкова значим за Съветския съюз, че били организирани ежедневни влакове, които заминавали двупосочно от Германия до Москва. В самата военна база имало училища, магазини, болници и места за отдих. Макар и да звучи изненадващо, всъщност не бива да забравяме, че говорим за град с размерите на Враца или Велико Търново, тъй че не би трябвало да ни изненадва, че Вюнсдорф е действал като регионален център.

Wünsdorf: Haus der Offiziere: Lenin-Statue

Вюнсдорф се превръща в съветски военен лагер след победата над нацистка Германия в края на Втората световна война, но военната история на града датира от повече от седемдесет години по-рано

Първоначално е бил използва за стрелбище от пруската армия, още преди да се появят първите военни бараки, които дали официалното начало на връзката на района с военните. С изграждането на железопътната мрежа на Германия целият район започнал да придобива стратегическо значение и до началото на Първата световна война през 1914 г. комплексът от 60 000 акра вече бил най-голямата военна база в Европа.

Малая Москва - Haus der Offiziere

До 1935 г. Вюнсдорф се превръща в седалище на Вермахта – обединените въоръжени сили на нацистка Германия. Под ръководството на Хитлер Вюнсдорф  става мощна военна крепост. Те построили модерен подземен комуникационен център, наречен Цепелин, който имала стени с дебелина до 3,2 метра и няколко бункера, които биха издържали дори бомбардировки, като покривите им били с дебелина 80 сантиметра, но били замаскирани да изглеждат като обикновени селски къщи.

Wünsdorf: Haus der Offiziere: Lenin-Statue

След като нацистите били прокудени от района, войските на Съветския съюз навлизат и Вюнсдорф  ефективно се превръща в затворен съветски град в сърцето на Германия. Местните жители били преместени в други населени места и всички пътища към Вюнсдорф били затворени за движение. За местните жители градът станал известен като Die Verbotene Stadt – „Забраненият град“.

Wünsdorf - Die verbotene Stadt -

След падането на Берлинската стена през 1989 г., обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз две години по-късно, руските войници били извикани у дома

Когато те си тръгнали, те изоставили огромен обект, покрит с 98 300 амуниции, 47 000 боеприпаса, 29,3 тона взривоопасни вещества и боклуци, включително химикали, отпадъчни масла, стари бои, гуми, батерии и азбест. Магазините били изоставени пълни с електроника, радиостанции, телевизори и хладилници. Семействата, които живеели тук от десетилетия се наложило да напуснат Германия толкова бързо, че нямали възможност да вземат всичко, което биха желали, а се наложи да се концентрират само върху най-важните си вещо. Къщите били изоставени почти готови за живеене – дори  домакинските уреди не били взети. В някои случай се наложи руските семейства да се сбогуват дори с домашните си любимци, които не можели да си позволят да вземат със себе си.

Малая Москва - Turnhalle, dann später Konzerhaus

Днес целият комплекс гние и се разпада в пренебрежение, като единствените посетители са пристигащите от време на време фотографи и нетипични туристи, които имат склонност към изоставени сгради и цели градове.

Днес, обрасъл и занемарен, зловещият часовник на камбанарията е застинал, показвайки 11.16 ч.

N-Wünsdorf-3858

Това е точният момент, в който руснаците напускат Вюнсдорф за последен път през август 1994 г. Днес тишината властва на града, но може би има надежда за този бивш бастион на съветската мощ. Той беше обявен за продажба от местните власти, а началната цена, която те смятат за справедлива е 4 милиона евро. За съжаление на бъдещия купувач, огромна част от сградите в комплекса се нуждаят от основен ремонт, който категорично би увеличил цената на инвестицията многократно. Не е и особено изненадващ фактът, че няма особено желание комплексът да бъде закупен, тъй като според мнозина притежанието му създава повече проблеми, отколкото възможности. Повече разходи, отколкото потенциални инвестиции. Изглежда, сякаш поне за момента, Вюнсдорф  ще остане град-призрак, в който тишината безмилостно властва над ехото на маршируващи ботуши – немски или руски.

Wünsdorf - Das Haus der Offiziere

Panorama über die Verbotene Stadt (Wünsdorf)