Palatka.bg

Вента – най-широкият естествен водопад в Европа

Със своите скромни 2 метра височина, водопадът Вента или Ventas Rumba на латвийски, е един от най-ниските водопади в света. Ниската му височина обаче се компенсира от впечатляващата му ширина. Ventas Rumba е с ширина до 270 метра при пълноводие, което го прави най-широкият естествен водопад в Европа. Дори през лятото, когато има далеч по-малко вода, отколкото в пиковите моменти, водопадът е с ширина от около 250 метра.

През Средновековието,водопадът Вента бил сред най-неприятните препятствия за развитие на активен корабен маршрут в района. Едва в средата на XVII век е завършено изграждането на обходен път, който позволил да корабите да се движат в местността.

През пролетта и есента, когато нивото на водата осезаемо се издига, рибите попадат в своя активен размножителен период. Местните рибари използват тази възможност, за да ловят риба, като поставят множество мрежи и кошници по дължината на водопада.

Под водопада се намира историческият тухлен мост и живописният град Кулдига

Водопадът Вента е бил с ред ключовите елементи, които позволили създаването на град Кулдига. Както споменахме той бил непреодолима трудност за плаване по продължение на реката, което наложило и създаването на Кулдига – център, в който корабите биха могли да пренатоварват стоките, които пренасят.

Водопадът бил толкова сериозен проблем за местността, че курландският херцог Якоб фон Кетлер решил, че водопадът трябва да бъде премахнат, за да се позволи на активното корабоплаване да се развие. Подобно на много други идеи от този период, така и този включвал динамит. Планът бил водопадът да се взриви, като по този начин се очаквало да се изравни нивото на реката, да се компенсират двата метра височина и по този начин да се отвори реката за кораби. Планът обаче се оказал повече от неуспешен. След първия взрив се отделили големи каменни блокове и водопадът просто променил линията си с няколко метра, но това не довело до особено много положителни промени. Според местна легенда, от детонацията стените на двореца на херцог Якоб фон Кетлер, който се намирал близо до Вента, се напуквали и херцогът се отказал от идеята да продължи опитите си с динамит.

Днес районът и водопадът са популярна туристическа дестинация. Покрай реката и водопада е направена дървена пътека за разходки и наблюдение, което очевидно привлича много хора, тъй като водопадът Вента е посещаван от 130 000 туристи годишно.