Palatka.bg

Съкровището за един трилион долара в храма Падманабхасвами в Тируванантапурам

Известният храм Падманабхасвами е посветен на бога Вишну (пазител на цялата Вселена). Той е един от боговете в божествената троица Тримурти заедно с Брахма и Шива. По сакралната си същност той се осмисля като поддържащ творението на Брахма и пазител на Дхарма – в Тируванантапурам, в щата Керала, е очаровал Индия в продължение на много години, превръщайки се в туристически и духовен център.

През последните векове владетели и династии са дарявали огромно количество злато и скъпоценности на храма, понякога претегляйки теглото на децата си, приближаващи пълнолетие и дарявайки еквивалентно количество злато на храма Падманабхасвами. В цяла Индия има слухове, че тези съкровища все още са скрити в тайните сводове под древния храм. Всяко съкровище в света създава безброй градски легенди. Това в Падманабхасвами съумява да привлече любопитството на една от най-многолюдните страни в света.

Никой не знае колко точно стар е храмът

Някои учени твърдят, че той е създадена преди повече от 5000 години,но към момента все още не разполагаме с категорични данни, които да потвърдят тези хипотези. Още преди 2500 години обаче храмът на Падманабхасвами бил известен с невъобразимото си богатство, което единствено продължило да се трупа през годините. Храмът е споменат в няколко хиндуистки текста, принадлежащи към периода между 500 г. пр. Хр. и 300 г. сл. Хр., в които е бил наричан „Златния храм“. Древната тамилска литература и поезия говорят за храма и дори за целия град като изграден до стени от чисто злато.

Съкровищата били натрупани в продължение на няколко хиляди години, като били дарени на Божеството от различни индийски династии, както и от управниците и търговците на Месопотамия, Ерусалим, Гърция, Рим и дори още по-далечни страни. Също така, по време на военни нахлувания много по-малки храмове в тогавашната Керала и целия Южен регион на Индия прехвърлят и съхраняват богатството си в храма Падманабхасвами, което допълнително го обогатило.

Дълго време храмът и неговите активи се контролирали от няколко доверени човека, ръководени от кралското семейство на Траванкор

Едва през 2011 г. Върховният съд на Идния наредил на кралското семейство да отвори тайните стаи на храма и да разкрие скритото му богатство. От шестте свода са отворени пет. Сред откритите в тях ценности са 800 килограма златни монети, 18-метрова чиста златна верига, златен сноп с тегло 500 килограма, повече от 2000 златни орнамента, чист златен трон, обсипан със стотици диаманти и скъпоценни камъни. няколко златни идоли и няколко чували, пълни със златни артефакти, колиета, диадеми, диаманти, рубини, сапфири, изумруди, скъпоценни камъни и предмети, изработени от други благородни метали. Смята се, че съкровището е на стойност повече от 20 милиарда долара, без да отчита добавената историческа стойност, която вероятно ще бъде поне десет пъти повече от буквалната стойност на тези скъпоценности.

The Gopuram (Tower) of a historic Hindu Temple, Trivandrum, Kerala

Отварянето на трезорите на храма Падманабхасвами, за което разказва Ню Йоркър, звучи като сценарий от филм за Индиана Джоунс

Вратите на Творите А и В изискват множество ключове, които са били поверени на Варма и сегашния пазител на храма, В. К. Харикума Наблюдателите използвали ключовете, за да отворят вратата на металната решетка към трезор Б и откриват здрава дървена врата точно зад нея. Те също отворили вратата и срещнали трета врата, изработена от желязо, която била затворена. Така те насочили вниманието си към трезора А.

Още веднъж отключили две външни врати – една от метал и друга от дърво. Те влезли в една малка стая с огромна правоъгълна плоча на пода, като свален надгробен камък. В продължение на повече от трийсет минути, петима мъже се борили с пълна сила, за да преместят плочата. Под нея намерили тесен, черен проход, който бил широк едва колкото да премине един възрастен човек. Като „кухината, покрита с камък“, както я описва един от изследователите. Преди наблюдателите да се спуснат, пристигнал екип от пожарникари и използвал специално оборудване, за да изпомпва кислород в камерата.

The World's Richest Temple

Един от свидетели разказва за своето преживяване:

„Когато свалихме гранитния камък, всичко беше почти идеално тъмно, с изключение на малко светлина, идваща през вратата зад нас. Когато погледнах в тъмния свод, това, което видях, изглеждаше като звезди, блестящи в нощното небе, когато няма луна. Диаманти и скъпоценни камъни блестяха, отразявайки малкото, нахлуваща светлина. Голяма част от богатството първоначално се съхранявало в дървени кутии, но с течение на времето кутиите се напукваха и се превръщали в прах. И така, скъпоценните камъни и златото просто били хвърлени на купчини на прашния под. Беше невероятно.“

Soaring to the sky

Но всичко това е само върхът на айсберга

Все още неотвореният шести свод, Трезор Б, се смята, че е най-големият и най-богат от всички. Легендата разказва, че зад неговите врати има скрита камера с дебели стени, изработени от чисто злато, съдържащи неизмерими богатства. Според оценка, направена от Кралското семейство Траванкор, съкровището само в неотворения Трезор Б може да струва поне един трилион долара в днешна стойност. Ако тази оценка е вярна, а не просто желание на семейството да демонстрира влияние и възможности, това би могло да бъде най-голямото откривано съкровище в историята на целия свят.

Shree Padmanabhaswamy Temple

Логичният въпрос, който възниква сега, е кой трябва да управлява богатството и как трябва да се използва то, ако изобщо се използва

Индийското правителство иска да разтопи златото и да го продава на бижутерите, за да посрещне ненаситния апетит на страната към златото. Повторното използване на златото може да намали годишния внос на злато в Индия с една четвърт според правителствените и промишлените източници. Но поклонниците и активистите твърдят, че златото принадлежи на храма и трябва да бъде оставено недокоснато и никога да не се взима от неговите златни запаси, а дори напротив –  да се добавят нови скъпоценности и богатства.

Докато индийското общество дебатира чие е това богатство, дали и как трябва да се употреби, правителството силно затяга сигурността около храма. За да бъде защитено огромното богатство, е инсталирана най-съвременна система за сигурност, състояща се от система за наблюдение от въздуха, защитени от взрив периметърни стени, сеизмични сензори за защита на трезорите от тунели, камери за наблюдение, скенери за багаж, аларми срещу крадци, и система за проследяване на посетителите.