Palatka.bg

Искрящите разноцветни езера на вулкана Келимуту

Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама – така може да бъде описано от най-магичните чудеса на природата – вулканът Келимуту. Малък, но изключително известен, необикновеният вулкан се намира на остров Флорес в Индонезия. На върха му, на 1600 метра надморска височина, недалеч един от други, блестят водите на три разлоцветни кратерни езера. Две от тях са разделени от съвсем тънкия гребен на калдерата, като цветовете им са напълно различни. Независимо, че са „слепени“ един до друг, цветовете на езерата периодично се променят. Едното може да бъде зелено, червено или кафяво, докато в същото време нюансите на другото преливат от тюркоазено до изумруденозелено. Удивителното е , че през 2016 година цветът на езерата се променял цели шест пъти.

За вулкана Келимуту се носят легенди и може би цветните трансформации, гъстата мъгла, обгръщаща върха му са създали репутацията му на свръхестествено и мистично място

Ето защо жителите на остров Форес дълго вярвали, и вероятно някои вярват и до този момент, че душите на мъртвите попадат в езерата на Келимуту.

В зависимост от това колко дълго живял човек преди да напусне нашия свят, зависи в кое езеро ще отиде душата му. Това е причината да се появят наименованията на Tiwi Ata Mbupu (Езерото на старците) – синьо; Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Езерото на младите) – зелено и Tiwu Ata Polo (Езерото на грешниците) – червено като кръвта.

Тази чудата легенда разбира се не обяснява защо всъщност се променят цветовете на езерата. Учените обясняват феномена с процеса на взаимодействие на химически реакции, предизвикани от минералите, намиращи се в състава на водата и вулканичните газове. При отделянето на последните често се стига до дразнене в гърлото на посетителите на вулканичния връх. Но това, което предизвиква интереса геолозите е, че езерата са се образували в една калдера и в същото време имат различни цветове.

Известно е, че всички вулкани са дълголетници

Счита се, че един вулкан е активен, ако е изригнал в пределите на период от 10 хиляди години. Келимуту е точно такъв, защото последният му признак на живот се е проявил през 1993 година, когато било регистрирано земетресение в зоната около него. Индонезийският вулкан е смятан за природно явление и не е чудно, че привлича фотографи и пътешественици от цял свят. Назъбените брегове на вулканическите езера съблазняват любителите на ефектните снимки, но те са и изпитания за хладнокръвието на дръзналите. Посетителите трябва да внимават, тъй като падането във водата може да бъде фатално. Така например през 1995 година един холандски пътешественик паднал във водната пропаст на езерото Tiwu Nuad Muri Kooh Tai. Може би защото не бил нито твърде стар, нито бил грешник.

Посещавайки Кемимуту, никога не забравяйте желязното правило, важащо за всички места като това: „не оставяйте нищо след себе си, освен стъпките и не правете нищо, освен фотографии“.