Palatka.bg

Сигирия – лъвската скала на остров Шри Ланка

Някъде в сърцето на далечния остров Шри Ланка се намира една от най-големите забележителности на страната – скалата Сигирия. Сгушена в зелената прегръдка на природата, на върха на каменистото чудо са разположени останките на древна крепост и дворец, заобиколен от полуразрушени градини и басейни.

Сигирия означава “Лъвска скала” и се извисява в централните части на окръг Мател. Според историческите данни скалата била населявана от хора е древните времена. В 5-то столетие преди нашата ера там започнали да се издигат планински манастири, просечени с множество тунели и пещери. Всички те служели като надеждно скривалище за своите обитатели.

Строителството на крепостите, разположени по най-горните части на скалата се извършило по време на управлението на краля отцеубиец Касап (477-495). Според историческите източници на Шри Ланка, крал Дхарусен бил зазидан жив в стената от собствения си син Касап, който превзел трона, принадлежащ на другия син на краля – Могаллан. За да избегне сигурната си смърт, Могаллан избягал в Индия, където се заел със събирането на армия против вероломния си брат.

Касап се боял и затова построил дворец с крепост високо в планината Сегирия. Скоро Могаллан обявил война на Касап и след като удържал победа, върнал статута на скалата като манастирски комплекс. Свещеното място просъществувало до XIV век, след което било изоставено от хората.

Британският учен Джон Стил дал начало на изучаването й. В своята работа той писал за огромната зала, стените на която били покрити с изображения на голи танцьорки. През 1982 година Сигирия била включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Древният сигирийски комплекс се състои от останки на двореца и крепостта на краля Касап, водни и каменни градини, стени и ровове. На плоската кула на върха са разположени руините от покривната част на двореца. В средното ниво се намира Лъвската врата и Огледалната стена с фрески, а на склоновете на скалите е запазена долната част на двореца.

Западната част на скалите е покрита с уникални по рода си древни фрески. Именно тази част на комплекса била изследвана от Джон Стил, който я нарекъл „най-голямата галерия в света“. Тя е дълга 140 метра, а таванът й се извисява на 40 метра височина. До наши дни са се съхранили около 500 изображения на танцьорки. Много от фреските били унищожени в монашеския период, когато Сигирия принадлежала на манастира.

Другатото възхително наследство, принадлежащо на Сигирия е Огледалната стена. Някога повърхността й била полирана до блясък, за да може разхождащият се покрай нея крал Касап да се любува на своето отражение. Тя е изцяло изписана със стиховете и размишленията на безчет посетители през всички изминали векове чак до наши дни.