Palatka.bg

Хегра – древният град на набатейците, изсечен в скалите

Кой не е чувал за Петра – древната столица на Набатейското царство? През III век пр. н.е. този великолепен град в сърцето на Близкия поразявал със своята пищност, грандиозно строителство, величествени храмове и дворци, врязани в отвесните скали. Но освен Петра, набатейците създали и още един уникален шедьовър. Това е древният град Хегра, който се намира на територията на днешна Саудитска Арабия. Невероятно, че Петра сякаш я засенчва в туристическия списък, но Хегра е възхитителен пример за построяването на комплекс в сърцето на пустинята.

Място е известно и с арабското си наименование Мадаин-Салих

Но преди около 2000 години тук се разполагал най-големият град на царството на набатейците и те го наричали Хегра. Местните търговци контролирали превоза на скъпоструващи подправки и аромати, което превърнало града в център на търговията в целия регион. Тъй като тук се намирал голям водоем, била построена и сложна хидротехническа система, снабдяваща с вода целия град и прилежащите му селскостопански полета.

Голяма част от намиращите се тук паметници на древната архитектура се отнасят към I век на нашата ера. На територията на Хегра се разполагат над 100 скални гробници и постройки, които били изсечени в скалите и използвани като жилищни помещения. Градът бил търговски център, в който се стичали търговци от целия древен свят. Това е причината по съхранилите се скални здания да се забелязват почерците от архитектурните стилове на Финикия, Древен Египет и Древна Гърция.

Днес легендарната Хегра, заедно с Петра, са едни от най-добре съхранилите се градове на Набатейското царство

Градът привлича археологически изследователи и е изключително възхищение у всеки посетител, разхождащ се под жаркото слънце и докосващ се до древния свят на набатейците, за които суровата природа била роден дом.

През II век на н.е. царството на набатейците било принудено да влезне в състава на Римската империя, което погубило величието на Хегра като център в региона. След този момент търговското влияние на града започнало да залязва, а новите пътища, свързващи запад и изток преминавали през други места. Градът постепенно запустял, въпреки че арабските пътешественици често споменавали Хегра като източник на питейна вода и понякогакато в доброто старо време керваните идвали в града. Така приключила магичната приказка за Набатейското царство и неговите  процъфтяващи древни архитектурни шедьоври Хегра и Петра.