Palatka.bg

Магичният подземен водопад Руби Фолс

Към недрата на планината Лукаут в американския щат Тенеси се спуска чуден подземен водопад. Той се нарича Руби Фолс (Ruby Falls) и е най-голямата забележителност около близкия град Чаттануга. Удивителният природен шедьовър е разположен на 341 метра под земята, а водите му се спускат на височина от 44 метра. Това е най-високият и дълбок водопад в САЩ.

Красивият подземен водопад Руби получил името си в чест на съпругата на откривателя на подземното чудо, изследователят  на пещери Лео Ламберт. През 1928 година заедно със своя екип от специалисти Ламберт се отправил в пещерите на планината Лукаут, за да изследва подземните преходи на руслата на реките. В хода на експедицията учените се озовали в голяма вертикална шахта, в която се спускал невероятният и непознат никому водопад.

Изследванията показaли, че подземният водопад Руби бил на възраст около 30 милиона години

Както и до ден днешен, през всички изминали хилядолетия в него се вливали подпочвени водни източници и потоци от дъждовна вода, които си проправяли път към огромната подземна дупка. От височината от 44 метра водопадът се устремявал надолу, където водата се събирала в басейн, а оттам подземните потоци се вливали в река Тенеси. Това се случва и до този момент, докато дълбоко в недрата на планината Лукаут се простират множество интересни пещерни образувания.

Ламберт открил водопада в първата половина на XX век, но туристическият маршрут не добил популярност и скоро бил закрит, независимо, че пещерата била осветена. Именно тя станала една от първите пещери в света, в които било прокарано електричество. По-късно, за да могат посетителите да се спускат на дълбочина от 431 метра, били монтирани и специални асансьори.

Скоростта на водата на водопада Руби Фолс достига до 1200 литра в минута. В продължение на цялата година температурата в пещерата остава постоянна – около 10 градуса. Водата в езерото в подножието на водопада се отличава с кристална чистота.

Красотата на Руби Фолс не само привлича туристи, желаещи да видят и чуят подземния му грохот. Някои дори предпочитат да сключат брак именно тук, насред приказната пещера на вечността, осветена в цветни светлини и водни отблясъци.