Palatka.bg

Кои са най-опасните животни в джунглите на Амазонка?

Посещението на тропическите джунгли на Амазонка мечта на много любители на дивата природа от цял свят. Посещението на най-голямата тропическа гора в света обаче не е никак безопасно, тъй като гората приютява някои от най-смъртоносните същества, които са ни известни към момента (и може би по-опасни, които тепърва ще бъдат открити). Амазонка е дом на могъщия ягуар, мощната зелена анаконда, силно токсичните отровни жаби, всяващите паника електрически змиорки, готовите да разкъсат всяка жертва пирани.

Посетителите на Амазонка се съветват да бъдат особено предпазливи и добре да познават заобикалящата ги среда по време на преминаването си през тропическите гори. Днес ще ви разкажем за някои от най-смъртоносните създания в Амазонската джунгла и защо ги считаме за такива. В крайна сметка обаче трябва да помним, че повечето от тези същества, споменати по-долу, са изправени пред заплахи за оцеляването си поради човешката дейност в региона. Може би все пак трябва да се замислим отново кое е най-опасното и смъртоносно животно на планетата ни?

Гигантска сколопендра

Перуанската гигантска сколопендра, наричана още амазонска гигантска стоножка, е един от най-големите видове стоножки в света. Тези чаровници са дълги около 30 см, а менюто им е изградено от голямо разнообразие от животни. Интересното е, че диетата на стоножки се основава не само на други безгръбначни, но също така те могат да надвият и убият същества с далеч по-големи размери като гущери, змии, жаби, мишки, прилепи и птици с големина на врабче. Основните оръжия, които сколопендрата използва за убиване на плячката са двойка модифицирани крака, наречени форципули. Стоножката използва форципулите, за да проникне в тялото на жертвата и да инжектира силно токсична отрова в кръвта ѝ.  Несъмнено има далеч по-страшни животни, които биха ни изплашили с размерите си, но определено бихме изпаднали в известна паника, ако това животно се прокрадне в леглото ни.

Комар

За посетител на тропическите гори на Амазонка комарите са може би най-опасните същества. Комарите виреят най-добре в горещи и влажни тропически среди, а Амазония осигуряват идеалните условия за тези насекоми. Комарите могат да действат като преносители на патогени, които причиняват малария и жълта треска. Туристите в Амазонка задължително трябва да вземат всички необходими предпазни мерки, за да избегнат ухапвания от комари или тежките последици от подобно ухапване. Задължителна е ваксинацията срещу жълта треска, както и използването на кремове и репеленти отблъскващи комарите, както и вземането под внимание на всички превантивни мерки.

Бразилски странстващ паяк

Бразилският скитащ паяк е най-отровният вид паякообразни в света. Дори научното име на паяка Phoneutria означава „убиец“ на гръцки. Тези паяци се наричат ​​скитащи паяци, тъй като през нощта предпочитат да пълзят по пода на джунглата, търсейки плячка, вместо да изграждат паяжини и да останат в тях. През деня паяците се крият на различни места, включително сред листата на дърветата. Паяците също могат да достигнат и до човешки селища, където могат да останат скрити в къщи и коли. Ако бъдат обезпокоени от хората, те могат да ухапят, което да доведе до фатален изход.

Малкият размер на тези паяци ги прави още по-трудни за откриване и съответно опасни, тъй като човек би могъл да ги настъпи или стресне без да го иска. Това паяците няма как да го знаят и възприемат човешките действия като опасност и без много, много да му мислят се впускат в атака. До 1996 г., когато е открита противоотрова, има информация, че минимум 14 души са умрели от ухапванията на скитащия паяк. Отровата на паяка причинява силна болка и възпаление, както и загуба на контрол върху мускулите, което може да доведе до респираторна парализа и смърт. В миналото са регистрирани редки случаи, в които Бразилският скитащ паяк е пренесен в други страни, чрез банани, внесени от Южна Америка.

Ягуар

Третият най-голям вид котка след тигъра и лъва е ягуарът. Той е едно от най-харизматичните животни в Амазония. Имайки предвид месната му диета е естествено, че той е толкова добре приспособен да убива. Диетата на ягуара е широка и разнообразна и включва най-малко 87 вида, които могат да попаднат под ноктите му. Въпреки че хората не са част от тази диета, за ягуара е повече от лесно да убие човек. Той атакува всякакви крайречни или сухоземни гръбначни животни в Южна и Централна Америка и проявява предпочитание към голяма плячка.

Възрастни каймани, капибари, тапири, зорове, пекарии, елени и други животни с подобни размери са сред любимите му вечери. Всички те са потенциална плячка за ягуари. Ягуарът е ефективна машина за убиване, която използва техника на задушаване и дълбоко ухапване в зоната на гърлото, за да убие плячката си. Друга уникална за ягуара техника е ухапването директно през темпоралните кости на черепа и пробиването на мозъка. При кайманите ягуарът скача върху гърба на плячката си и захапва шийните прешлени, обездвижвайки опонента си. Не е трудно да разберем колко уязвим и безпомощен би бил всеки човек пред този мощен хищник.

Мравка куршум

Мравката-куршум, наречена така, поради мощното си жило, е едно от създанията в тропическите гори на Амазонка, които е най-добре да се избягват на всяка цена. Тези малки насекоми са способни да ви ухапят без дори да забележите. Този дребен на пръв поглед инцидент може да предизвика мъчителна болка в ухапаната област. Индексът на болка при ужилване на Шмид класира ужилването на мравка от куршума като най-болезнено с оценка „4+“. Някои жертви твърдят, че болката е равна на болката при застрелване от куршум. Веднъж ухапана, жертвата развива всепоглъщаща болка, която може да ви измъчва цели 24 часа.

Пираня

Пиранята е един от най-опасните водни обитатели река Амазонка. Пираните са сладководни риби, известни със своите мощни челюсти, които са остри като добре наточени бръсначи. Те имат една от най-силните захапки сред костеливите риби, а ухапването на черна пираня е една от най-силните възможни сред гръбначните животни. Ухапването на пиранята може лесно да разкъса плътта на почти всяко животно, включително човешката.

И така, човекоядни ли са пираните? Известни са случаи, при които пираните са яли човешко месо. През 2015 г. тялото на момиче, частично изядено от пирани, е намерено в река Маикуру в Бразилия. Момичето се возело с лодка с баба си и четири други деца, когато лодката се преобърнала по време на буря. Все още не е ясно дали пираните са я убили или са се хранили с нея след като тя се е удавила. Подобни случаи са регистрирани и на други места на континента. Въпреки че рибите са толкова опасни, хората са решили да добавят рибата в своето меню. Местните племена са създавали инструменти и оръжия, използвайки зъби и кости на пираня, в продължение на векове.

Жабите дърволази

Отровните жаби дърволази са сред най-смъртоносните животни, живеещи на Земята. Тези ярко оцветени мънички и изглеждащи съвсем невинно жаби, живеещи в Амазонка, може да са изключително красиви, но кожата на някои от тези видове притежава отрова достатъчно смъртоносна, за да убие 10 възрастни човека.

Тези земноводни често се наричат „жаби стрели“, поради това, че местните американски индианци са използвали тяхната отрова, за напояване на върховете на стрелите си. Много от представителите на това семейство са застрашени от изчезване, и въпреки големият им брой от над 175 вида, само четири са били документирани.

Златната отровна жаба е един от най-отровните видове от всички опасни за хората жаби. Отровата, произведена от тези жаби, се нарича батратоксин. Токсинът е толкова мощен, че дори и в незначителни количества, може да причини парализа и смърт, когато навлезе в кръвта.

Черният кайман

Черният кайман е един от най-големите членове на семейство Alligatoridae. Масивният хищник живее в езерата, бавно течащите реки и сезонно наводнените савани на басейна на Амазонка. Счита се за най-големия хищник на екосистемата на Амазонка и се храни с най-различни птици, влечуги, риби и бозайници. Мощното същество е способно да убие с лекото всяко животно, което несъзнателно навлезе в територията, а това включва и хора. Между януари 2008 г. и октомври 2013 г. черните каймани са нападнали най-малко 43 души, но по-малко от една пета от тези атаки са били фатални.

Електрическа змиорка

Шокираща опасност се крие под водите на река Амазонка в Бразилия. Електрическата змиорка не е истинска змиорка, а всъщност рибата черен нож, способна да нанесе масивен електрически удар на всеки, който я заплаши. Три чифта коремни органи на рибата му позволяват да генерира електричество, достатъчно за зашеметяване на възрастен човек. Змиорките използват своя капацитет за производство на електроенергия, за да зашеметят и приспят плячката си, преди впоследствие да я изядат. Смъртоносните атаки срещу хора са рядкост, но не все пак съществуват. Еднократният удар може да зашемети човек достатъчно, за да накара да спре да диша и да се удави дори в плитка вода. Множеството шокови удари определено могат да предизвикат дихателна недостатъчност при хората. В миналото има случаи, при които рибата е доставяла удари, достатъчно силни, за да убие коне и дори да зашемети възрастен кайман.