Palatka.bg

Ледените вулкани в Мичиган

Природата непрекъснато поднася изумителни изненади. Поредният феномен, станал истински хит в Интернет пространството е изриграването на „ледени вулкани“ в Мичиган, САЩ. Този вид изригвания, обаче, не са продиктувани от същите сили, които довеждат до изхвърляне на гореща лава при познатите ни вулкани, а от смразяваща температура, високи вълни и силни ветрове.

Местните жители около езерото Мичиган станали свидетели на вълнуващите изригвания на лед край Oval Beach

От заснежените конусовидни хълмове във въздуха се изстрелвали ледени късове и вода. По време на студените зими, езерото Мичиган се покрива с гигантски леден слой. Учените са забелязали, че понякога е ледената покривка се образуват малки дупки. Благодарение на тези естествени отвори водата успява да се излее на повърхността. Вълните, който се оформят под „перфорирания“ лед предизвикват изтласкване на вода и лед през дупките. Ако температурата е достатъчно ниска, водните струи се превръщат в парчета лед, които се изстрелват нагоре и падат около естествените отвори. Постепенно ледът, който се натрупва наоколо, формира хълм, наподобяващ връх на вулкан.

Но условията за образуване на вулкан са специфични

Първо, температурата на въздуха трябва да бъде няколко градуса под нулата. До това заключение са стигнали изследователите от Геоложкия университет на Мичиган. Част от ледът успява да бъде изхвърлен на повърхността, но вълните под нея продължават да се движат под ледената покривка, докато не успеят да си проправят път през пукнатини. Второ, след като интензитетът и честотата на ледените изригвания са продиктувани от дейността на вълни, повърхността трябва да е достатъчно висока. Освен това е необходимо да има и достатъчно насъбрало се количество лед в езерото.

Не на последно място от значение е и геологията на езерното дъно. Докато вятърът образува вълни към предната част на заледилото се поле, ледените слоеве на крайбрежната ивица създават условия за назряване на псевдокриовулканична дейност.

Феноменът „ледени вулкани“ не е непознато явление. Подобни изригвания са наблюдавани по северните брегове на езерата Ерие и Горното езеро. Някои вулкани достигат над 25 метра височина, като най-високите се срещат в места с динамична активност на водата.

Онези, на които се отдаде възможност да наблюдават отблизо изригване на ледени вулкани, в никакъв случай не трябва да се качват върху тях. Все пак под дупките се намират бушуващи ледени вълни. Ледени или от лава, страховиti природни същества като вулканите следва да бъдат наблюдавани с възхищение от достатъчно далечно разстояние.