Palatka.bg

Фунафути – най-тясната столица в света

Светът е толкова необятен и изненадващ, че дори разполагайки с дигитализирани карти и детайлни снимки на всяко кътче на земята, едва ли подозираме за съществуването на удивителни места като Фунафути. Екзотичното му наименование напомня вкусен сладкиш или пък тайнствено магично заклинание. Но истината е, че Фунафути е остров-столица, при това най-тясната на планетата.

Островче на коралов риф, Фунафути е столица на държавата Тувалу, намираща се в Океания

Населението е под 12 хиляди души. До 1976 година тихоокеанската страна била позната под наименованието Острови Елис. Столицата Фунафути представлява тънка площ от суша в Тихия океан с ширина от 20 до 400 метра. Градът се простира на не повече от 60 километра. Но въпреки скромната си площ, Фунафути разполага с всичко необходимо за столица: правителствени сгради, църква, хотели и малък, но с богата колекция Музей на пощенските марки.

Освен по вода, островът може да бъде достигнат и чрез самолет. На територията на Фунафути действа международно летище, въпреки че полетите не са ежедневие. По-голямата част от сградите в града представляват стари колиби на местните хора, а бетонните са част от останалите съоръжения на бивша военна база на САЩ. В някои места из столицата Фунафути има само по една улица – пясъчна ивица с палми. По време на тропическите бури улиците са отмивани от безпощадните вълни на океана.

В западната част на столицата Фунафути се намира природен парк, включващ 33 квадратни километра площ от лагуни и шест необитаеми острова (Тепука виливили, Фуалопа, Тефала, Фуафату, Васафуа, Фуакеа). Както може да се отгатне, буквата „ф“ е намерила трайно присъствие в наименованията на географските обекти, спадащи към Тувалу, но официалният език тук е английският. На острова живеят голямо количество костенурки, безброй птици, а океанските води са пълни с различни тропически риби.

Получавайки своята независимост през 1978 година, Тувалу успява да запази и до днес спокойствието си от нашествието на туристите, търсещи прекрасния тропически климат

Местните жители прекарват живота си в риболов и занимания в селското стопанство. Това което привлича пътешествениците са разбира се чистите плажове, тропическите гори и многообразите на живата природа. Любителите на дайвинга могат да се гмурнат в топлите води на лагуните и да видят отблизо коралите, кокосовите крабове и костенурки. А най-големият чар на Тувалу несъмнено е чувството, че си успял да избягаш на далечен и почти неоткриваем остров, където те очаква наслаждения от безкрайната океанска шир.