Palatka.bg

Ръката на пустинята Атакама, Чили

Много се е изписало за чилийската пустиня Атакама – най-сухата пясъчна шир в света. По този показател тя надминава и условията на полярните пустини. Безжизнена и огромна, жадуваща за капка дъжд, който не е получавала от десетилетия, Атакама прилича досущ на лунен или марсиански пейзаж. Но освен пясъка, скали и мъртви хоризонти, в пустошта на Чили стърчи сюрреалистична скулптура, известна под названието „Ръката на пустинята“ (Mano del Desierto).

Поразително открояваща се на фона дивия и неподправен пясъчен ландшафт, в първия момент на срещата с Ръката на пустинята у човек изниква недоумение

Може би това е от онези пустинни миражи, връхлитащи отчаяните скитници с дни не разквасвали устните си с вода? Колкото повече се приближава до неверояната фигура на ръка, изникваща от сухата земя, толкова по-ясно става, че това е плод на въображението. Ръката на пустинята е истинска, но необичайна скулптура.

Петтер пръстта и дланта, излизащи от пясъка се протяган към небето и звездите. Сякаш великан се опитва за сетен път да излезе на повърхността на земята. Височината на скулптурата достига до внушителните 11 метра, което я прави забележима от голяма далечина. Тя стои на надморска височина от 1100 метра и е създадена от бетон и метален каркас.

На фона на синьото небе ръката на пустинята напомня печал и безнадеждност – ефект, който е търсел и нейният автор

Той се нарича Марио Иразабал Коварубиас и по време на възникването на идеята за скулптурата (1960-1964 година), чилиецът следвал в Университета Нотр-Дам в Чикаго, САЩ. След като получил степен бакалавър по изкуства и философия и магистратура по изобразителни изкуства, Коварубиас продължил с обучението си в Григорианския университет в Рим, Италия. По-късно заминал за Германия, където под ръководството на скулптора Валдемар Отто, разработил проекта си „Ръката на пустинята“. За първи път представил работата си през 1970 година в Чили.

За творчеството на Коварубиас е характерно използването на образи на части от човешкото тяло. Чрез скулптурите си творецът се стреми да изрази обществено значими теми като човешката несправедливост, тъгата, самотата. Преувеличените пропорции, присъщи на проекти на Ръката на пустинята, създават акцент на уязвимост, слабост и безпомощност при човека. А какво по-подходящо място от най-сухата пустиня на земята, каквато е Атакама?

Скулптурата била открита на 28 март 19992 година, като местната ораанизация Corporacion Pro Antofagasta финансирала изграждането й

В момента Ръката на пустинята е една от най-знаменитите и сюрреалистични забележителности на Чили. Тя е една от задължителните спирки на местните жители и пътешественици, минаващи по шосе № 5. Ръката на пустинята се намира в Долината на смъртта на 36 километра от крайбрежието на Тихия океан в северната част на Чили и изниква от пясъците на около 400 метра от шосето. За да я зърнете, не забравяйте, че освен телефона си, в багажа трябва задължително да сложите слънцезащитен крем, много вода, пълен галон с бензин.