Palatka.bg

Долината на пеперудите на остров Родос

Гърция – толкова близка, но и толкова непозната. Плажовете на южната ни съседка привличат копнеещите за летен отдих. Но морето, пясъците и митологията не са единственият им чар. На остров Родос се намира Долината на пеперудите – Петалудес – съкровищницата на екзотични нощни пеперуди.

Долина с трагична любовна тайна

Знаменитата Долина на пеперудите е разположена на 26 километра от град Родос. През XVIII век Петалудес носил името Пелеканос. Легендата разказва, че Пелеканос бил роб, който сложил край на живота си заради несподелена любов. В началото на миналия век в долината започнали да се появяват пеперуди и така тя получила новото си име „Долината на пеперудите“. И днес реката, която преминава през това прохладно и зелено място, носи името на злочестия роб с разбито сърце Пелеканос.

Нашествието на пеперудите

Долината Петалудес е уникален ботанически оазис, известен с единствената в Европа девствена гора от амброви дървета (ликвидамбър). Чудният аромат на тези дървета привлича хиляди тигрови нощни пеперуди, наречени Panaxia Quadripunctaria. На гръцки език Петалудес означава „пеперуди“ и името на долината не е случайно – огромно количество пеперуди се събират в зеленината й, покривайки почти цялата повърхност като живо одеяло.

Всяка година миграцията на пеперудите започва в края на месец май след отминаването на дъждовния сезон, когато те излизат от своя какавиден стадий. Привлечени от дървесния аромат, красивите насекоми долитат навътре в острова, изминавайки десетки километри. Големи ята пеперуди покриват цялата повърхност от пищи листа, дънери, камъни и мъхове, особено в прохладните сенчести корени на дърветата.

Според някои източници през 1930 година италианците, живеещи в района на Каламонас, донесли със себе си пеперуди, които се размножили и превърнали долината в свой дом. Но най-вероятно пеперудите живеят отдавна в Петалудес, a едва през 30-те години местността станала достъпна за хората.

Моля, пазете тишина!

Чувствителни на най-незначителните звуци, крилатите обитатели на Долината на пеперудите се препоръчва да бъдат наблюдавани в пълна тишина, за да може да се насладите на сюрреалистичния вид на повърхността, покрита от безброй пеперуди.

Пазенето на тишина не е някаква любезност в чест на насекомите. Това е важно условие за съхранението на нощните пеперуди. Ако бъдат уплашени и принудени да летят повече от необходимото, това би нанесло вреда на популацията им. Тези пеперуди са устроени така, че не могат да се хранят. Те оцеляват, благодарение на мастните вещества, които се натрупват в техните тела по време на периода им като гъсеници. Затова запазването на енергийния запас е от значение за продължителността на живота им.

Ако пеперудите бъдат изплашени, отлитат по-рано и това изчерпва запаса на енергията, нужна за размножителния период. Заради големия брой туристи, които всяка година посещават Долината на пеперудите, популацията на тигровите пеперуди е пострадала сериозно.

Много посетители не обръщат внимание на съветите на специалистите и на гидовете, яздейки коне измежду притихналите дървета, за да се наслаждават на ефекта от разпиляващи се на всички страни пеперуди. Действително, зрелищната гледка позволява за миг да бъде зърната вътрешната част на крилете на пеперудите, обагрени в красив прасковен цвят. Но много от тях умират от шока или от изтощение при опита си да се измъкнат, сблъсквайки ефирните си тела и криле с камъни и дървета.

А тези, които оцелеят, притихват в сенките дървесната тишина и чакат месец септември, когато отлитат за дългото си пътуване. Женските търсят безопасни места, където снасят яйцата си преди края на естествения жизнен цикъл. Когато настъпят последните дни на дъждовния сезон, новото поколение пеперуди разперва криле, за да може новите пеперуди да изживеят пътешествието на живота си.